ГПУ порушила справу проти службовців Укртатнафти

Понеділок, 10 грудня 2007, 18:50

Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем службовими особами ЗАТ "Транснаціональна фінансово-промислова компанія "Укртатнафта".

Їм інкримінують ухилення від сплати податкових зобов’язань під час придбання з січня до жовтня 2007 року більше 1,3 млн т нафти й реалізації на внутрішньому ринку України майже 1 млн т нафтопродуктів, що завдало збитку державі як основному акціонерові ЗАТ "ТНФПК "Укртатнафта" за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудове слідство в кримінальній справі перебуває на контролі Генеральної прокуратури України, повідомляє прес-служба ГПУ.

У кінці листопада на ЗАТ "Укртатнафта" прибула спецкомісія Генеральної прокуратури, яка перевірить заяви голови правління компанії Павла Овчаренка про доведення підприємства до банкрутства з боку колишнього керівництва, повідомив прокурор Кременчука Віктор Павлійчук.

До того, 15 листопада, депутат Державної думи РФ Сергій Чаплінський звертався із запитом до МВС Росії та Федеральної податкової служби РФ із депутатським запитом, у якому міститься прохання провести перевірку дотримання менеджерами ВАТ "Татнєфть" податкового законодавства під час постачань нафти на "Укртатнафту" й, у разі виявлення порушень, ужити відповідних заходів.

Раніше російські акціонери "Укртатнафти" звернулися до генпрокурора України Олександра Медведька, міністра внутрішніх справ Василя Цушка й голови ДКЦПФР Анатолія Балюка з проханням ужити заходів із дотримання законності під час проведення запланованих на 15 листопада зборів акціонерів НПЗ.

Татарстанські акціонери заявили, що не мають наміру брати участі у загальних зборах акціонерів компанії.

У липні "Нафтогаз" повідомив, що повернув собі контроль над підприємством, зосередивши більше 61% акцій ЗАТ після того, як 18,3% акцій, що вважалися власністю приватних інвесторів, повернулися до власності держави за рішенням суду.

РБК-Україна