Ющенко - за посилене фінансування острова Зміїного

Вівторок, 6 листопада 2007, 15:51

Президент Віктор Ющенко виступає за щорічне фінансування програми розвитку інфраструктури острова Зміїного.

Про це сказано в повідомленні прес-служби президента.

Відповідно до повідомлення, у рамках поїздки в Одеську область Ющенко відвідав село Біле, розташоване на острові Зміїний.

За результатами відвідування острова Ющенко заявив, що проблеми Зміїного мають державний характер.

При цьому Президент зазначив, що для їх вирішення необхідно щорічно фінансувати програми розвитку інфраструктури острова.

Зокрема, слід фінансувати енергетичне забезпечення, забезпечення водою, добудування каналізаційної насосної станції, а також утилізацію відходів споживання й металобрухту.

Крім цього, Ющенко підкреслив важливість берегового зміцнення й завершення реконструкції побудованих на острові будинків.

Президент також наполягає на забезпеченні острова гарантованим транспортним сполученням, установами науково-дослідних станцій.

Нагадаємо, 6 листопада Ющенко відбув із одноденною робочою поїздкою в Одеську область ознайомитися зі справами регіону.

Румунія вважає порушенням міжнародного права  Україною селище на острові Зміїному.

Україна готова розглядати делімітацію шельфу Чорного моря з Румунією на двосторонньому рівні паралельно з розглядом у Міжнародному суді Організації Об'єднаних Націй.

Україна сподівається залагодити розбіжності щодо делімітації морського шельфу в Чорному морі з Румунією до того, як Міжнародний суд ООН прийме своє рішення з цієї проблеми.

16 вересня 2004 року Румунія звернулася в Міжнародний суд ООН із проханням розмежувати морський кордон із Україною, у тому числі континентальний шельф і особливі економічні зони.

Україна й Румунія під час обговорення лінії кордону в Чорному морі розходяться в юридичному визначенні статусу українського острова Зміїний, котрий румунська сторона хоче позначати як скелю, без права на територіальні води, а українська - як острів, із правом на територіальні води.

На шельфі навколо Зміїного перебувають великі запаси нафти й газу.

"Українські новини"