Кабмін пропонує підвищити акциз на коньяк та бренді

Середа, 14 листопада 2007, 15:06

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді підвищити ставки акцизного збору на коньяк, бренді й коньячний спирт на 19-171% - до 19 гривень за 1 літр 100% спирту з тим, щоб установити єдиний розмір акцизного збору на спиртні напої, отримані шляхом перегонки виноградного вина.

Відповідний законопроект схвалений на засіданні Кабміну в середу й найближчим часом буде винесений на затвердження Верховною Радою.

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що Кабмін виходить із такою ініціативою з метою приведення законодавства у відповідність до вимог Світової організації торгівлі.

При цьому Кабмін пропонує поетапно підвищувати ставки акцизного збору на алкоголь.

Зокрема, законопроект передбачає підвищення акцизного збору на зазначені алкогольні напої до 10 гривень за 1 літр 100% спирту від дня вступу України до СОТ і до кінця року, з якого Україна вступила у СОТ; а також до 15 гривень за 1 літр 100% спирту в рік, наступний після року вступу України до СОТ.

На думку Кабміну, прийняття цього законопроекту дасть змогу зняти проблему диференціації розміру акцизного збору на аналогічні товари й привести українське законодавство у відповідність із принципами СОТ.

Окрім того, прийняття закону сприятиме підвищенню надходженню коштів у держбюджет від акцизного збору.

Нагадаємо, асоціація "Союз оптовиків і виробників алкоголю й тютюну" (СОВАТ) прогнозує стагнацію коньячного ринку і його тінізацію в разі рішення про підвищення акцизного збору на коньяк, ініційоване Міністерством фінансів.

Відповідно до чинного законодавства, акцизний збір на коньяк і бренді становить 7 гривень/літр 100% спирту, коньячний спирт - 16 гривень /літр 100% спирту, спиртні напої, отримані шляхом перегонки виноградного вина або вижимок винограду, - 19 гривень/літр 100% спирту.

В 2006 році українські виробники збільшили виробництво коньяку на 15,3%, або на 367 тис. дал,- до 2,76 млн. дал.

"Українські новини"