Мінагрополітики хоче ввести мінімальні ціни на лікеро-горілчані вироби

Вівторок, 7 серпня 2007, 16:19

Міністерство аграрної політики ініціює введення мінімальних цін на вітчизняні й імпортні лікеро-горілчані вироби і горілку.

Про це говориться у відповідному проекті постанови Кабінету Міністрів, розробленому Минагрополитики, повідомляє газета "Економіка" з посиланням на "Українські новини".

Відповідно до проекту постанови, пропонується затвердити розміри мінімальних цін на вітчизняні й імпортні горілку і лікеро-горілчані вироби, що реалізуються в Україні підприємствами оптової і роздрібної торгівлі, суспільного харчування, підприємствами-виробниками не залежно від форми власності і фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності.

Зокрема, пропонується установити мінімальну оптово-відпускну ціну на таку продукцію як віскі, ром, джин, ялівцева настойка, горілка, лікери, солодкі наливки й інші алкогольні напої (код УКТ ВЭД 2208 30 - 2208 90 78 00) у розмірі 38,86 гривень за 1 літр 100% спирту, а мінімальну роздрібну ціну - 46,63 гривні за 1 літр 100% спирту.

Передбачається, що порядок визначення і застосування мінімальних цін на ЛВВ і зміни до них буде затверджувати Міністерство економіки разом з Мінагрополітики і Державною податковою адміністрацією.

У пояснювальній записці до проекту закону відзначено, що при формуванні мінімальних цін враховуються мінімальні витрати виробників на випуск продукції і сплату акцизного збору і ПДВ.

На думку розроблювачів проекту документа, упровадження мінімальних цін на горілку і ЛВВ забезпечує контроль рівня цін на ринку, оскільки реалізація продукції за цінами нижче мінімальних показує, що до складу ціни цілком або частково не включені податки.

"Економіка",  "Українські новини"