Уряд прогнозує помірний імпорт зерна

Понеділок, 6 серпня 2007, 14:40

Міністерство аграрної політики України прогнозує незначний імпорт зерна в поточному маркетинговому році (МГ, липень 2007-червень 2008), незважаючи на скорочення його врожаю через несприятливі погодні умови. Про це повідомляє "Інтерфакс-Украина"

"Ми не очікуємо значних обсягів імпорту зерна", - сказав заступник міністра аграрної політики України Юрій Лузан на брифінгу в понеділок у Києві.

На його думку, врожай зерна поточного року і перехідні запаси попереднього МР дозволять забезпечити внутрішню потребу України.

Ю.Лузан припустив, що Україна буде імпортувати переважно дефіцитні види зернових культур, приміром, тверді сорти пшениці для виробництва макаронних виробів.

Він нагадав, що уряд пропонує надати пільги для імпортерів зерна, зокрема, скасувати ПДВ і установити нульове ввізне мито на зерно.

Як повідомлялося, Мінагрополітики прогнозує врожай зерна в поточному році в Україні на рівні 27-28 млн. т проти 34,3 млн. т у 2006 році. Внутрішня потреба України в зерні, за оцінкаи МінАП, складає близько 27 млн. т на рік.

Раніше віце-прем'єр-міністр України Віктор Слаута повідомив про переговори з Казахстаном і Білорусією про імпорт зерна в Україну. Експерти вважають, що основними постачальниками зерна в Україну можуть стати Російська Федерація і Казахстан, з якими вже діє нульове мито на ввіз зернових.

Україні ставки ввізного мита на пшеницю і жито складають, відповідно, EUR40 за тонну і EUR20 за тонну.

"Інтерфакс-Украина"