Іпотечна асоціація заявляє про порушення Лавриновича

Вівторок, 28 серпня 2007, 13:11

Українська національна іпотечна асоціація (УНІА) заявляє про незаконну зміну Міністерством юстиції трактування порядку реєстрації прав на нерухомість при оформленні договорів іпотеки.

Про це журналістам заявив виконавчий директор асоціації Олексій Пилипець.

З його слів, УНІА 15 серпня одержала роз'яснення від міністерства, відповідно до якого нотаріус має право завіряти договір іпотеки тільки після реєстрації права власності на нерухомість у БТІ.

Водночас, як зазначає Пилипець, це роз'яснення викликає подив учасників ринку, тому що ніяких змін в інструкції Мін'юсту від 2004 року, що регулює порядок реєстрації прав на нерухомість, не було, однак міністерство несподівано висловлює нову точку зору на той же документ.

"...3 роки ми працювали, нічого не змінилося в законодавстві, й раптом у Мін'юсту змінюється точка зору... Чому так - незрозуміло", - сказав Пилипець.

Крім того, він зазначає, що законом "Про іпотеку" дозволено одночасне посвідчення договору іпотеки й купівлі-продажу і з 2004 року нотаріуси працюють за цією схемою, однак вони керуються насамперед вказівками Мін'юсту, тому що він є їх контролюючим органом і у разі порушень його вимог може відкликати ліцензію.

"Я сподіваюся, що ми вирішимо цю ситуацію мирним шляхом створенням робочої групи, до якої увійдуть представники Міністерства юстиції, провідних банків, асоціації", - зазначив Пилипец.

Крім того, УНІА готує звернення до Секретаріату президента із проханням допомогти в улагодженні цієї колізії.

Загалом банкіри вважають, що якщо ситуація не вирішиться й оформлення договорів іпотеки буде здійснюватися саме так, як цього вимагає міністерство, ситуація на ринку іпотечного кредитування може значно погіршитися, кредити подорожчають, а ціни на житло зростатимуть ще більше.

Як повідомляло агентство, УНІА констатує тенденцію до зниження процентних ставок за іпотечними кредитами в 2007.

У липні 2006 року УНІА вказувала на тенденцію до підвищення процентних ставок за іпотечними кредитами банками.

УНІА створена в червні 2002 року, до її складу входять інвестиційні, юридичні, ріелторські компанії.

"Українські новини"