Росія та Італія прокладуть "Південний потік" дном Чорного моря

Понеділок, 25 червня 2007, 10:37

Російський концерн "Газпром" й італійська компанія ENI домовилися про будівництво нової газопровідної системи "Південний потік" з Росії до Європи через акваторію Чорного моря, передає РІА "Новості".

Меморандум про взаєморозуміння щодо реалізації проекту ENI та "Газпром" підписали сьогодні в Римі за присутності міністра економічного розвитку Італії П'єрлуїджі Берсані й міністра промисловості та енергетики РФ Віктора Христенка.

Міністри в спільній заяві схвалили плани компаній зі створення нової газопровідної системи.

"Південний потік" - система нових газогонів, які з’єднають Росію і Європейський Союз дном Чорного моря. Це черговий крок у реалізації стратегічної угоди, підписаної в листопаді 2006 року між ENI та "Газпромом".

Передбачається, що морська ділянка газопроводу пролягатиме дном Чорного моря від компресорної станції "Берегова" на російському узбережжі до узбережжя Болгарії.

Загальна довжина чорноморської ділянки становитиме близько 900 кілометрів, а максимальна глибина - понад два кілометри. Для наземної ділянки від Болгарії розглядаються два можливі маршрути - один на північний захід, інший - на південний захід.

ICTV