Суд припинив рішення НКРЕ про диференційовану ціну за газ для населення

Вівторок, 8 травня 2007, 20:56

Дзержинський районний суд Харкова 8 травня прийняв до виконання позов 4 жителів Харківської області про скасування постанови Національної комісії регулювання електроенергетики від 19 грудня 2006 року №1672 "Про роздрібні ціни на природний газ, який використовується населенням" і припинив своїм визначенням дію цієї постанови.

Про це сказано у визначенні суду.

Суд також припинив цим визначенням пункт 8 постанов Кабінету Міністрів від 29 квітня 2006 року №605 "Деякі питання діяльності НАК "Нафтогаз України".

Крім того, суд заборонив ВАТ "Харківгаз" і ВАТ "Харківміськгаз" відключати від мереж газопостачання споживачів, які не розрахувалися за спожитий природний газ за тарифом, що діяв.

Визначення підлягає негайному виконанню.

Адміністративний позов подали Іван Руденко, Світлана Щербакова, Андрій Лещенко, Валерій Сильченко.

Відповідачами за позовом виступають компанії "Харківміськгаз" і "Харківгаз", НКРЕ, Кабмін.

Третьою особою на стороні позивача виступає Харківська облдержадміністрація, інтереси позивачів в суді за їх дорученням представляє голова облдержадміністрації Арсен Аваков.

Позивачі просять суд заборонити компаніям "Харківгаз" і "Харківміськгаз" відключати від мережі газопостачання споживачів, які не розрахувалося за спожитий природний газ за роздрібними цінами, що діяли.

Крім того, вони просять поставити в обов’язок Кабміну переглянути пункт 8 своєї постанови від 29 квітня 2006 року № 605 "Деяких питань діяльності Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" (із змінами, внесеними відповідно до постанов КМУ № 1697 від 08.12.2006 і № 338 від 01.03.2007) в частині рекомендації НКРЕ встановити з 1 січня нові роздрібні ціни на природний газ, який використовується для потреб населення, в розмірах, визначених вказаним пунктом постанови.

Позивачі також просять суд скасувати постанову НКРЕ від 19 грудня 2006 року № 1672 "Про роздрібні ціни на природний газ, який використовується для потреб населення" (із змінами, внесеними відповідно до постанови НКРЕ № 297 від 7 березня).

"Це міра надзвичайного реагування. По державній вертикалі так справи не вирішуються, але у мене немає іншого виходу", - сказав Аваков журналістам.

Нагадаємо, в кінці квітня Аваков звернувся до суду з проханням скасувати постанову НКРЕ про введення диференційованих тарифів на газ для населення.

Аваков повідомив, що буквально щодня одержує десятки листів від людей, що живуть в приватних будинках, про "непід’ємність" нинішніх тарифів на газ.

19 грудня 2006 року НКРЕ затвердила тарифи на газ для населення, диференційовані залежно від річного обсягу споживання і наявність лічильників газу, на рівні 31,5 коп. - 1,29 гривні/куб. м з 1 січня 2007 року.

Зокрема, тариф для населення, що використовує менше 2,5 тис. куб. м газу/ рік: за наявності лічильника складає 31,5 коп./куб. м; за відсутності лічильника - 34,5 коп./куб. м; при споживанні 2,5-6 тис. куб. м / рік: за наявності лічильника - 47,8 коп./куб. м, за відсутності - 52,6 коп./куб. м; при споживанні 6-12 тис. куб. м/рік: за наявності лічильника - 98 коп./куб. м, за відсутності - 1,078 гривні/куб. м; і при споживанні більше 12 тис. куб. м/рік: за наявності лічильника 1,173 гривні/куб. м, за відсутності - 1,29 гривні/куб. м.

При комплексному використанні газу, зокрема на опалювання, в окремих квартирах, від’єднаних від централізованої системи теплопостачань в багатоквартирних будинках, тариф складає за наявності газових лічильників 68,6 коп./куб. м, при його відсутності - 75,4 коп./куб. м.

Тарифи встановлюються залежно від обсягів споживання газу в 2006 році.

proUA з посиланням на "Українські новини"