6 країн СНД сформували енергетичний ринок. України там нема

П'ятниця, 25 травня 2007, 16:02

Шість країн Співдружності Незалежних Держав підписали угоду про формування спільного електроенергетичного ринку СНД.

Про це повідомив на прес-конференції прем'єр-міністр РФ Міхаіл Фрадков.

Як інформує Інтерфакс-Україна, підписи під цією угодою поставили представники делегацій Росії, Казахстану, Білорусі, Киргизстану, Таджикистану та Вірменії на саміті в Ялті в п'ятницю.

Фрадков підкреслив, що "не всі (країни-члени СНД) свій підпис поставили, але було визнано доцільним продовжити роботу в рамках завізованого та підписаного більшістю країн-членів цієї угоди".

"Це дуже корисна домовленість, яка розширює можливості торгівлі електрикою, що створює необхідні умови для того, щоб забезпечити рівний доступ споживачам на просторі СНД до енергетичних можливостей наших країн", – сказав прем'єр РФ.

"Це серйозний крок у напрямку поглиблення інтеграції на економічному просторі СНД", – додав Фрадков.

Прем'єр-міністр Таджикистану Акіл Акілов зазначив, що "створення спільного електроенергетичного ринку – це не нове, і для цього є основа".

Він підкреслив, що республіки Центральної Азії, крім Туркменістану, працюють за паралельною електроенергетичною схемою.

Крім того, Акілов підкреслив, що Таджикистан залежить від сезонних факторів в енергозабезпеченні. Так, за його словами, влітку республіка може поставляти електроенергію навіть до Росії, але взимку має потребу в поставках ззовні.

Зауважимо зі свого боку, що вчора міністр палива та енергетики України Юрій Бойко проінформував через власну прес-службу, що виступає за створення єдиного ринку електроенергії в СНД. "Саме цього Україна очікує від засідання ради голів урядів держав співдружності", – процитувала прес-служба Мінпаливенерго слова міністра.

Водночас 15 травня у Кракові, виступаючи на сесії саміту "Стратегії розвитку національних секторів енергетики", президент України Віктор Ющенко наголосив на надзвичайній важливості для України "повноцінного приєднання" до Європейської енергосистеми UCTE з послідовним збільшенням експорту електроенергії в європейські країни.