Бойко хоче, щоб Україна долучилася до Прикаспійського газопроводу

Середа, 16 травня 2007, 15:42

Україна має намір стати учасником угоди про будівництво Прикаспійського газопроводу, підписаної 12 травня Росією, Казахстаном, Туркменістаном і Узбекистаном.

Про це повідомив міністр палива та енергетики Юрій Бойко на прес-конференції в Кабінеті міністрів.

З його слів, участь України можлива лише після вирішення політичної кризи в країні.
Бойко також позитивно оцінив підписані між Росією, Казахстаном і Туркменістаном угоди щодо будівництва трубопроводів і розвитку газотранспортних потужностей у Центральній Азії.

На його думку, енергоресурси із Центральної Азії, таким чином, будуть поставлятися не в Китай, а в країни Європи через територію України.

12 травня Президент Росії Володимир Путін, Казахстану - Нурсултан Назарбаєв і Туркменістану - Гурбангули Бердимухаммедов підписали декларацію про будівництво Прикаспійського газопроводу.

Відповідно до документа, до 1 вересня 2007 року уряди країн повинні підготувати текст міжурядової угоди про будівництво Прикаспійського газопроводу.

При цьому виключається можливість залучення інших країн до реалізації цього проекту.
Крім того, Росія, Казахстан, Туркменістан і Узбекистан підписали Декларацію про розвиток газотранспортних потужностей у Центральній Азії.

Прикаспійський газопровід планується прокласти по східному березі Каспію з Туркменії через Казахстан у Росію.

За попередніми розрахунками, 360 км труби пройдуть по території Туркменії, а ще 150 км - по Казахстану.

Раніше вартість цього проекту оцінювалася в суму понад 1 млрд. доларів при пропускній здатності не менше ніж 30 млрд. куб. м газу за рік.

Як повідомляло агентство, Україна - найбільший транзитер російського газу.
Компанія "РосУкрЕнерго" є ексклюзивним постачальником газу в Україну, реалізуючи його українським споживачам через "Укргаз-Енерго".

В 2007 році Україна не закуповує газ російського походження, маючи домовленості з Узбекистаном про поставки 7 млрд. газу за рік і Казахстаном про поставки 8,5 млрд. куб. м газу за рік, а також з Туркменістаном про поставки 42,5 млрд. куб. м газу за рік.

"Українські новини"