У Ющенка поставили Януковичу "двійку" за боротьбу з корупцією

П'ятниця, 11 травня 2007, 17:00

Антикорупційне законодавство України виконується незадовільно.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив керівник Головної служби Секретаріату президента з питань діяльності правоохоронних органів Валерій Гелетей.

Гелетей підкреслив, що на практиці органи виконавчої влади та місцевого самоврядування "не застосовують і не виконують антикорупційне законодавство".

За його словами, у центральних та регіональних органів виконавчої влади та самоврядування "системна цілеспрямована робота відносно перешкоджанню корупції підмінюється формальним плануванням малоефективних антикорупційних заходів".

Представник Секретаріату зазначив, що нерідко державні службовці займаються підприємницькою діяльністю, не дотримуються вимог фінансового контролю і т.д. За словами Гелетея, з 377 працівників органів внутрішніх справ, притягнутих до адміністративної відповідальності за корупцію в 2006 році, були звільнені одиниці.

Зокрема, в органах податкової служби з 321 "корупціонера" були звільнені тільки 13. Аналогічна ситуація, підкреслив Гелетей, складається у всіх центральних і місцевих органах влади.

Керівник Головної служби з питань діяльності правоохоронних органів вважає, що ситуація з протидією корупції ускладнюється внаслідок незадовільного застосування антикорупційного законодавства Міністерством внутрішніх справ та Державної податкової адміністрації.

Гелетей зазначив, що актуальною темою також є "політична корупція". На жаль, в українському законодавстві немає навіть такого терміну, у той час як ця вада, вважає він, властива українській політиці. Представник Секретаріату підкреслив, що з цього питання "буде напрацьована відповідна програма".

Нагадаємо, станом на кінець квітня до відповідальності за порушення вимог закону "Про боротьбу з корупцією були притягнуті, за даними Генеральної прокуратури, 475 посадових осіб (у 2006 році - 333). Таким чином, серед загальної кількості осіб (1345), притягнутих до відповідальності, майже кожен третій - корупціонер.

ЛігаБізнесІнформ