У шельф Чорного моря можуть вкласти 20 млрд. грн.

Понеділок, 2 квітня 2007, 17:20

Загальний обсяг інвестицій у розвідку і видобуток на шельфі Азовського та Чорного морів може скласти 20 млрд. грн.

Про це заявив голова правління ДАТ "Чорноморнафтогаз" Анатолій Присяжнюк, додавши, що біля десятка іноземних нафтогазовидобувних компаній ведуть переговори з "Чорноморнафтогазом" про спільну роботу на шельфі.

"У закордонних компаній великий інтерес. Вони прагнуть вийти на шельф на будь-яких умовах і закріпитися у видобутку", – заявив Присяжнюк.

Для того, щоб стимулювати приплив інвестицій та збільшити видобуток, керівництво "Чорноморнафтогазу" лобіює зниження рентної плати на морський видобуток.

Особливий інтерес до українського шельфу виявляють російський "Газпром", австрійська компанія OMV, турецька Turkiye Petrolleri та американська Vanco.

Глава "Чорноморнафтогаза" заявив, що на минулого тижня з "Газпромом" підписано протокол намірів про спільну розробку площі Паласа, розташованої на шельфі Чорного моря. Через те, що це родовище розташоване в територіальних водах Росії та України, можливий тільки спільний видобуток вуглеводнів на площі Паласа.

У "Чорноморнафтогазі" говорять, що після протоколу буде підписаний міжурядовий договір, який варто затвердити у Верховній Раді.

"Потім приступимо разом з "Газпромом" до розробки цього родовища", - пообіцяв Присяжнюк.

Слід зазначити, що глибина моря в районі площі Паласа досягає 500 м.

Джерело в "Чорноморнафтогазе" зазначило, що в компанії немає технологій та обладнання для роботи на таких глибинах.

"Немає їх і в "Газпромі", тому якщо приступлять до роботи, то в будь-якому випадку залучать іноземців", - сказало джерело. За словами Присяжнюка, є компанія, що готова найближчим часом вкласти 2 млрд. грн. у видобуток. Але він відмовився назвати її.

Досвід роботи на великих глибинах є в американської компанії Vanco. За словами глави "Чорноморнафтогазу", зараз уже готовий урядовий варіант угоди про розподіл продукції, і його передають американцям. "Тепер 60% видобутку дістанеться Україні, 40% - нададуть Vanco", - сказав Присяжнюк.

Ще одним партнером може виявитися канадська компанія Shelton Canada Corp, з якою "Чорноморнафтогаз" співпрацює понад рік. Канадці недавно завершили буріння першої розвідницької свердловини в Азовському морі. На неї Shelton витратив 7 млн. грн., але свердловина виявилася порожньою. Можливо, для компенсації втрат, канадцям запропонують розвідку на Паласі, де ймовірність успіху вище.

"На шельфі Чорного моря з 10 пробурених свердловин 5 виявляються успішними. При тому, що у світі середнім вважається показник у 3 продуктивні свердловини", - сказав Присяжнюк.

Для того, щоб стимулювати інвестиції в ризиковану галузь, "Чорноморнафтогаз" має намір знизити податки. За словами Присяжнюка, уже є "розуміння" віце-прем'єра Миколи Азарова.

"На засіданні уряду в травні ми доб'ємося податкових преференций. У першу чергу - зниження ренти на видобуток газового конденсату", - пообіцяв Присяжнюк.

Через підвищення цього року ренти на 25%, у січні компанія відмовилася від продажу добутого газового конденсату, тому що продавати його довелося б у збиток.

За прогнозною оцінкою Мінпаливенерго, запаси українського шельфу складають 4-6 трлн. куб. м газу. Ці ресурси розподілені в такий спосіб: близько 80% - у Чорному морі, 20% - в Азовському. Ресурси площі Паласа оцінюються в 157 млрд. куб. м газу.

"Дєло"