"Ноу-хау" від столичних забудовників: платний ліфт

Середа, 28 березня 2007, 20:01

Якщо ви проінвестували квартиру в новобудові і вам вдалося уникнути шахрайства, подібного до афери "Еліта-Центру", то це ще не означає, що ви не постраждаєте внаслідок іншого шахер-махера від забудовника.

Як це сталося із мешканцями будинку по Російській, 45-Б. Комунальний сервіс там майже відсутній, за кожен спуск-підйом ліфту доводиться платити, а підвал продали ще до заселення жителів. І це далеко не повний перелік "несподіванок" від забудовника.

Утім, уникнути їх складно, – визнають чиновники. Адже закон про створення об`єднань співвласників багатоквартирних будинків поки що діє лише наполовину.

Платний ліфт – це "ноу-хау" від забудовника з Російської, 45 Б. Один спуск або підйом – двадцять гривень. В іншому разі підіймач не діє. Вагітні та інваліди, що купили тут квартири, через це винаймають житло. Решта новоселів складають тест на витривалість.

Як дурять забудовники, голова ОСББ Євгенія Барабан знає не з чуток. Півтора роки тому тільки-но будинок здали в експулуатацію, мешканці взялися за створення об'єднання співвласників. Втім, доки райадміністрація давала згоду, з'ясувалося: усі підвальні та цокольні приміщення забудовник продав. Заздалегідь. Під офіси. Це підтвердив і представник забудовника.

Зволікати з передачею будинків на баланс ОСББ й тим часом приватизовувати підвали та горища – типова схема маніпуляцій забудовників, – каже головний архітектор Києва Василь Присяжнюк.

"Якщо приміщення підвальні або цокольні не приватизовані до створення ОСББ, то об'єднання має право бути власником цих будівель", – говорить головний столичний архітектор.

"5 канал"