Рада прийняла закон Тимошенко щодо ГТС

Вівторок, 6 лютого 2007, 14:45

Верховна Рада прийняла закон, запропонований фракцією БЮТ, яким передбачається повна заборона будь-яких майнових маніпуляцій з українською газо-транспортною системою.

"За" прийняття закону проголосували 430 із 439 присутніх народних депутатів.

Перед прийняттям закону Тимошенко заявила, що в разі передачі будь-кому контролю над українською ГТС "ми - не гравці на світовому геополітичному просторі, ми - фактично аутсайдери".

"Наша газо-транспортна система, після Російської Федерації, практично друга найпотужніша система в світі. Ми маємо ГТС, яка 36 тис. км має газопроводів, яка в т.ч. 14 тис. км має прокладених труб великого діаметру", - повідомила Тимошенко у своєму виступі перед прийняттям закону.

Тимошенко повідомила, що пропускна здатність ГТС України на вході дорівнює 290 млрд. куб м, а на виході - 170 млрд. куб м.

У законі йдеться, що реорганізація (злиття, приєднання, створення спільних підприємств, поділ, виділення, перетворення з передачею майна або іншим способом передбаченим законодавством), відчуження, передача з балансу на баланс, в концесію, оренду, лізинг, заставу, приватизація, здійснення інших правочинів щодо власності державних підприємств магістрального трубопровідного транспорту, НАК "Нафтогаз України", дочірніх та заснованих ним підприємств, газосховищ, а також передача до статутного фонду інших компаній акцій таких підприємств забороняється.

Економічна Правда