Пинзеник: за допомогою ЄЕП Росія захопить Україну

Вівторок, 20 лютого 2007, 13:33

Екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник вважає неприйнятним створення Єдиного економічного простору для України.

Пинзеник підкреслив, що угода про створення ЄЕП є сугубо політичним документом, і воно ніяким чином не вирішує економічних проблем, і що зараз нав'язується думка про те, що ЄЕП створюється для того, щоб мати єдину торгівлю, передає прес-служба партії "Реформи і порядок".

Він зазначив, що для того, щоб мати вільну торгівлю, не треба створювати ЄЕП, оскільки Україна вже підписала дві угоди про вільну торгівлю з Росією та у рамках країн СНД.

"Питання: до чого тут ЕЭП? Якщо мова йде про те, що в такий спосіб вирішити проблеми вільної торгівлі, то в нас є угоди про вільну торгівлю", - нагадав Пинзеник.

Крім того, існує ще один аргумент, яким маніпулюють політики, говорячи про необхідність створення ЄЕП та участі в ньому України. Це те, що тоді нібито Росія Україні буде продавати газ по своїх внутрішніх цінах. Пинзеник спростував подібні висловлення. Він зазначив, що ці питання вирішуються поза угодою про Єдиний економічний простір, вони регулюються в рамках СОТ, куди прагне як Україна, так і Росія. Політик уточнив, що Брюсель поставив перед Росією умову приведення внутрішніх цін на газ у відповідність з експортними.

Крім того, Пинзеник підкреслив, що ЄЕП є неприйнятним для України, бо угода про створення цього простору передбачає існування наднаціонального органа по типу акціонерного товариства, де частка голосів визначаться пропорційно економічному потенціалові. Тобто, сказав Пинзеник, Росія в такому випадку буде мати більш 50% голосів. Також угодою про ЄЕП передбачений митний союз.

Разом з тим, Пинзеник зазначив, що у випадку створення ЄЕП буде існувати єдина грошова одиниця, тому що цей пункт є в угоді. Він підкреслив, що про це прямо в угоді не написано, але фахівці це бачать.

"Але що значить погоджена бюджетна і грошова політика? Неможливо проводити погоджену грошову політику, якщо є два центри грошового обігу", - сказав Пинзеник.

Він нагадав 1992 рік, коли в обороті був російський рубль, та існувало два емісійних центри - Центральний банк Росії і Національний банк України, що проводили емісію незалежно один від одного. У результаті російська сторона заблокувала вплив емісії на свою державу.

"Я, наприклад, не впевнений у тих заявах міністра фінансів, що хтось втратив інтерес до цієї структури. Насправді за нею стоять інші речі", - сказав Пинзеник.

ЛігаБізнесІнформ