Монополія "Газпрому" становить небезпеку для США

П'ятниця, 19 січня 2007, 11:10

США, як і Європі, теж загрожує небезпека, пов'язана з надмірною залежністю від газу. За прогнозами, недостача газу, що очікує Америку в майбутньому, буде компенсуватися за рахунок російського зрідженого природного газу.

"Твердження президента Путіна про те, що європейці можуть покладатися на те, що "Газпром" виконуватиме свої обіцянки, недоречні у світлі недавніх подій", - йдеться в листі Річарда Монкріфа, голови техаської компанії Moncrief Oil International, який публікує The Wall Street Journal.

"Білорусія, Україна, Shell й Moncrief Oil уже відчули на собі ціну ведення бізнесу із монополістом, який поводить себе як йому заманеться, і використовується як основний інструмент російської зовнішньої політики", - підкреслює американський бізнесмен.

Автор відзначає, що якщо не прийняти відповідні захисні заходи зараз, то Америка виявиться залежною від непідконтрольного монополіста, чиї інтереси докорінно відрізняються від її національних інтересів.

Компанія Moncrief Oil шукала захист в американських і німецьких судах після того, як "Газпром" неодноразово порушував укладені контракти.

ИноСМИ.ru