Світовий банк прогнозує у 2007 4,5% зростання ВВП

Середа, 17 січня 2007, 13:10

Світовий банк зберігає прогноз росту ВВП в Україні у 2007 році на рівні 4,5% за інфляції на рівні 10,7%.

Про це повідомив головний економіст представництва СБ в Україні Мартін Райзер на прес-конференції в середу.

За його словами, у 2007 році очікується подальший приплив інвестицій до України, але, разом з тим, зберігається можливість зниження цін на метал на зовнішньому ринку і рівня споживчого попиту населення.

Райзер також зазначив, що за підсумками першого кварталу поточного року СБ може переглянути свої прогнози розвитку української економіки.

Коментуючи підсумки минулого року, Райзер зазначив, що очікуване зростання ВВП у 2006 році складе 7%, що стало сюрпризом для експертів СБ і значно вище, ніж прогнозувалося.

При цьому він зазначив, що основний вплив на зростання ВВП зробили збільшення цін на метал на зовнішньому ринку, високий внутрішній споживчий попит і істотний потенціал промисловості, що змогла пристосуватися до нового рівня цін на енергоносії.

Говорячи про вартість на газ для українських споживачів, Райзер зазначив, що її збільшення є позитивним процесом, оскільки підштовхує бізнес до модернізації виробництва і зниженню споживання енергоресурсів.

Як повідомлялося, згідно з прогнозами, зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) в Україні за підсумками 2006 року може перевищити 7% на тлі різкого збільшення продуктивності праці та інтенсифікації виробництва.

Раніше уряд прогнозував зростання ВВП за підсумками минулого року на рівні 5,8-6%. При цьому Держкомстат поліпшив показник зростання ВВП за підсумками першого півріччя-2006 з 5% до 5,4%.

ВВП України в листопаді 2006 року зріс на 8,2%, а за підсумками січня-листопада на 6,7%.

Інтерфакс-Україна