Кабмін зробить "автобан" Київ-Одеса безкоштовним

П'ятниця, 8 грудня 2006, 14:05

Уряд розглядає законопроект, по якому проїзд автомобілів по автобану Київ-Одеса буде абсолютно безкоштовним.

Раніше планувалося, що користування трасою стане платним після того, як буде побудована альтернативна дорога. Але для цього в держави не найшлося 4 мільярди гривень, пише газета "Дело".

"Цей законопроект розробляли фахівці в Укравтодорі. На даний момент документ пройшов практично всі стадії узгодження. Тепер необхідно тільки згода Кабміну", - повідомило джерело в Міністерстві транспорту.

За словами завідувача сектором у зв'язках з громадськістю Укравтодору Олександра Ромасюка, зміни передбачають, що дорога буде безкоштовною й буде експлуатуватися у звичайному режимі, як і всі інші дороги загального користування.

Він говорить, що рішення про безкоштовну експлуатацію дороги було прийнято давно, однак дотепер не було закріплено законодавчо.

"Ми порахували, що для того, щоб забезпечити альтернативний проїзд необхідно було вкласти близько 4 мільярди гривень - таких коштів не були й зараз немає", - визнав Ромасюк.

У той же час екс-керівник Укравтодору Вадим Гуржос вважає, що безкоштовна дорога - це занадто великий тягар для бюджету.

"Якщо держава собі може дозволити безкоштовно експлуатувати цю дорогу, звичайно, я підтримую. Але я не заперечую того, що рано або пізно плата буде запроваджена. Але борг за будівництво цієї дороги покласти на бюджет - недозволенна розкіш", - пояснив Гуржос.

За словами ж Ромасюка, бюджетна програма на 2007 рік передбачає погашення зобов'язань по кредитах Укравтодору на суму 1,6 мільярда гривень.

Діючий керівник Укравтодору Володимир Демішкан раніше заявляв, що добудування автобану обійдеться в 3,2 мільярди гривень і завершиться у 2007 році. Гроші для будівництва передбачалося позичити під гарантії уряду.