У "Нафтогазі" пояснюють збитки 2005 року непомірними податками

Четвер, 7 грудня 2006, 13:06

Значні збитки НАК "Нафтогаз", отримані за підсумками 2005 року, є наслідком фіскальної політики уряду стосовно компанії.

Таку думку висловив заступник голови правління НАК Олександр Ковалко.

"Негативний результат у 2005 році викликаний тим, що, незважаючи на реальні можливості компанії, з неї намагалися "вийняти" у вигляді податків усе, що можна і не можна. Наведу дві цифри - платежі до бюджету у 2005 році зросли на 5 млрд. грн., при цьому компанією залучено 1 млрд. дол. кредитів в іноземних банках", - сказав він в інтерв'ю щоденній газеті "Дело", опублікованому в четвер.

Уряд, за словами Ковалко, безпідставно стримував ціни на природний газ на внутрішньому ринку в напередодні парламентських виборів 2006 року. Він нагадав, що збитки "Нафтогазу" від операцій з реалізації імпортного природного газу в першому півріччі 2006 року перевищили 3 млрд. 600 млн. грн., тому що встановлені урядом відпускні ціни були набагато нижче цін, за якими компанія отримувала імпортний газ.

Крім того, невідповідність цін призвела до виникнення заборгованості перед трейдером RosUkrEnergo за поставлений газ, розмір якої на 1 травня 2006 року склав 631 млн. дол.

Дії уряду змушують "Нафтогаз" залучати кредити для виконання податкових зобов'язань та розрахунків з контрагентами по основних видах діяльності компанії, а не для фінансування виробничих або інвестиційних програм, зазначив заступник голови правління.

Після підвищення цін на природний газ для теплопостачальних підприємств та бюджетних установ до економічно обґрунтованого рівня в липні "Нафтогаз", за словами Ковалко, вийшов на позитивну рентабельність.

"Якщо взяти друге півріччя окремо - без врахування "хвостів" попередніх періодів, то компанія працює прибутково. Тільки от на практиці очистити друге півріччя від того, що було раніше, не виходить...", - констатував він.

Відповідаючи на питання про те, яким буде фінансовий результат компанії у 2006 році, Ковалко відповів: "Про це поки рано говорити. Можу тільки сказати, що наші збитки будуть меншими, ніж у 2005 році. Сподіваємося, нам вдасться перекрити більше половини збитків, понесених у першому півріччі".

Як повідомлялося, збиток "Нафтогазу" за 2005 рік за міжнародними стандартами фінансової звітності склав 1 млрд. 842 млн. грн., тоді як 2004 рік компанія завершила з прибутком у розмірі 8 млн. грн.

"Нафтогаз" поєднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Компанія є монополістом з імпорту-експорту, транзиту та збереженню в підземних сховищах природного газу, а також транзиту нафти територією України.

Інтерфакс-Україна