Білорусь усе ще сподівається, що "Газпром" її помилує

Вівторок, 26 грудня 2006, 18:47

Міністерство енергетики Білорусі вважає можливим подальше пом'якшення позиції ВАТ "Газпром" щодо ціни поставок газу в республіку в 2007 році.

"Ми продовжимо вибудовувати нашу позицію, і сподіваємося ще більше пом'якшити позицію "Газпрому", - сказав представник Міненерго.

Він пояснив, що білоруська сторона аргументує свою позицію договором про створення Союзної держави та умовами міжурядової білорусько-російської угоди про співробітництво в газовій сфері, що було підписано в квітні 2002 року. Саме з цієї причини Білорусь поки не підписала газовий контракт на наступний рік.

У зв'язку з цим він вважає висловлення офіційного представника "Газпрому" Сєрґєя Купріянова про те, що позиція білоруської сторони загрожує енергопостачанню республіки, "досить різкими".

Представник Міненерго також підтвердив, що сторони погодили оцінку активів "Бєлтрансгазу", яка буде використана при створенні СП на паритетних умовах.

"Оцінка відбулася, банк ABN Amro оцінив "Бєлтрансгаз" у суму дещо більше 5 млрд. дол.", - пояснив він.

Представник Міненерго висловив упевненість, що контракт на поставки газу на 2007 рік до кінця грудня буде підписано.

Як повідомлявся, "Газпром" запропонував білоруській стороні з січня 2007 року частину поставок оплачувати грішми з розрахунку 80 дол. за тис. куб. м, а частину ціни, що залишилася, (з розрахунку 110 дол. за 1 тис. куб. м) за поставки газу покрити 50-процентним пакетом акцій "Бєлтрансгазу" протягом 4-х років.

У понеділок "Газпром" повідомив, що білоруська сторона продовжує наполягати на поставках російського газу до Білорусі за ціною на газ для Смоленської області РФ: 1043 рублів (39,58 дол.) за тис. куб. м, а для промисловості - у 1427 рублів (54,15 дол.) за тис. куб. м.

"Інтерфакс-Україна"