Смерть Ніязова коштуватиме Україні $400 млн.?

Понеділок, 25 грудня 2006, 11:36

Можливе зниження поставок туркменського газу в Україну в 2007 році призведе до заміщення необхідних обсягів газу Україною в РАО "Газпром" за ринковими цінами, що призведе до більш ніж 400 млн. дол. додаткових витрат.

Про це пише в понеділок газета "Дело".

Видання, зокрема, нагадує, що прем'єр-міністр Віктор Янукович, перебуваючи в Ашгабаді на похороні Сапармурата Ніязова, заявив про те, що поставки туркменського газу в Україну в 2007 році складуть 38 млрд. куб м.

Це на 4 млрд. менше планованих обсягів, про які раніше заявляв міністр палива та енергетики Юрій Бойко, що призведе до необхідності додаткового заміщення відсутніх обсягів газу російським "Газпромом".

Зниження обсягів туркменського газу змусило український уряд терміново провести в п'ятницю зустріч з представниками "Газпрому" та "РосУкрЕнерго", на якій прем'єр захотів підписання меморандуму з урядом України, у якому, на думку прем'єра, варто вказати визначення ціни природного газу та гарантії його поставок.

Видання також нагадує, що в п'ятницю в Києві президент Росії Владімір Путін підтвердив, що у випадку проблем з постачаннями газу з Туркменістану, ця проблема може бути вирішена в рамках тих домовленостей, що були досягнуті раніше, і підкреслив, що це співробітництво буде здійснюватися "на ринкових принципах". Ринкова ціна газу за версією "Газпрому" , - 230 дол. за 1 тис. куб. м. Таким чином, заміщення 4 млрд. на російський газ обійдеться Україні в більш ніж 400 млн. дол.