ВРУ обдарила НБУ політичною незалежністю

Четвер, 21 грудня 2006, 21:08

Верховна Рада прийняла в цілому Закон України "Про внесення змін у Закон України "Про Національний банк України", внесений Президентом. За таке рішення 21 грудня ввечері проголосували 254 народних депутати.

Закон спрямований на посилення політичної незалежності Національного банку й удосконалення роботи його співробітників, що повинно позитивно вплинути на стабільність гривні та на економіку країни в цілому.

Документ пропонує доповнити існуючий перелік підстав припинення повноважень члена Ради НБУ наступними пунктами: невідповідність діяльності члена Ради Національного банку вимогам закону або втрата їм "бездоганної ділової репутації", які визнані в судовому порядку; відсутність члена Ради НБУ без поважних причин на десятьох підряд засіданнях Ради НБУ.

Відповідно до закону, Голова НБУ не може бути членом політичних партій.

Голові НБУ, його заступникам, членам Правління НБУ й іншим службовцем забороняється входити до складу органів управління, бути акціонерами банків.

Документ передбачає збільшення строку перебування голови НБУ на своїй посаді з 5 до 7 років.

У той же час, він не визначає, який строк (5 або 7 років) буде виконувати свої повноваження особа, що очолювала НБУ на момент набрання законом чинності.

Ліга