Костусєв хоче оштрафувати "УкрГаз-Енерго" на 1% річної виручки

Вівторок, 19 грудня 2006, 16:08

Єдиний імпортер газу в Україні ЗАТ "УкрГаз-Енерго" порушило терміни подачі необхідної інформації до Антимонопольного комітету, у зв'язку з чим останній має намір оштрафувати його на суму до 1% річної виручки.

"На запит АМК "УкрГаз-Енерго" не відповіло, у зв'язку з чим ми збудили справу про ненадання інформації у встановлений термін. Я вас запевняю, що ця справа буде завершена зі стягненням штрафу з цієї компанії. Цей штраф буде до 1% від виручки за минулий рік", - повідомив перший заступник глави АМК Юрій Кравченко в ході круглого столу в Києві у вівторок.

Він нагадав, що АМК запитував у "УкрГаз-Енерго" повну інформацію щодо обсягів ринку та конкурентах підприємства на ньому, а також причини відмови деяким споживачам у поставках газу.

Кравченко зазначив, що "УкрГаз-Енерго" пізніше подало дані про те, що на його адресу надійшло 26 млрд. куб. м газу для продажу на українському ринку, хоча за даними АМК ця цифра складає 34 млрд. куб. м.

Перший заступник голови комітету сказав, що необхідно додатково перевірити цю інформацію та встановити, яка цифра є більш точною.

"Потім будемо робити висновок про наявність ознак структурної монополії", - сказав Кравченко, пояснивши, що такою ознакою є перевищуюча 35% ринку частка компанії на ньому.

"Попередньо фахівці говорять, що такі ознаки є", - додав представник АМК. Він зазначив, що наступним етапом повинна стати відповідь АМК на звинувачення "УкрГаз-Енерго" у зловживанні монопольним положенням та відмові в поставках газу, висловлені в 14 поданих до комітету заявах.

"Якщо компанія доведе, що має потужних конкурентів на цьому ринку, тоді ми це врахуємо", - додав Кравченко. Він нагадав, що досліджуваний АМК період діяльності "УкрГаз-Енерго" - квітень-жовтень цього року.

"У будь-якому випадку - ці рішення будуть прийняті після нового року", - уточнив перший заступник голови АМК.

"Інтерфакс-Україна"