Корпорація Фрідмана хоче позбутися акцій "Київстару"

Понеділок, 11 грудня 2006, 10:40

Російська інвестиційна корпорація "Альфа-Груп" олігарха Міхаіла Фрідмана пропонує норвезькому концерну Telenor віддати свої акції "Київстару" в обмін на контроль над "Вимпєлкомом".

Телекомунікаційний підрозділ "Альфи" запропонував норвезьким інвесторам свою частку мобільного оператора "Київстар" (43,5%) в обмін на частку Telenor у "Вимпєлкомі" (26,6%). Якщо угода відбудеться в рамках даного сценарію, Telenor, що зараз володіє 56,5% акцій "Київстару", стане єдиним акціонером стільникового оператора, пише "Взгляд".

З такою пропозицією у п'ятницю на сторінках Financial Times виступив генеральний директор Altimo (компанії, котра управляє телекомунікаційними активами "Альфа-Груп") Алєксєй Рєзніковіч. Він також повідомив, що "Альфа" готова віддати свою частку у "Вимпєлкомі" в обмін на контрольний пакет "Київстару".

"Або "Вимпєлком" буде в них, або в нас", - заявив Рєзніковіч, додавши, що поки не одержав відповіді на свою пропозицію з боку Telenor. Начальник прес-служби Altimo Олєся Шевєлєва підтвердила інформацію про можливий обмін активами з норвезьким концерном.

Telenor та Altimo – акціонери другого за величиною російського стільникового оператора "Вимпєлком" (ТМ Білайн), де "Альфі" належить 32,9% голосуючих акцій, Telenor - 26,6%. Акціонери знаходяться у відкритому конфлікті через різні погляди на стратегію розвитку бізнесу в Україні. Конфронтація пов'язана з купівлею "Вимпєлкомом" стільникового оператора "Українські радіосистеми" за 231 млн. 300 тис. млн. дол. Норвезька компанія вважає купівлю українського оператора економічно невиправданою.

Генеральний директор Altimo Алєксєй Рєзніковіч повідомив Financial Times, що направив пропозицію про обмін активами в Telenor на минулого тижня. Частку Telenor у "Вимпєлкомі" "Альфа" оцінює в суму понад 4 млрд. дол. Акції "Київстару" не торгуються на біржі, однак Рєзніковіч оцінив частку Telenor в українській компанії приблизно так само.

"Якщо лист означає серйозний намір обмінятися активами, ми сядемо і будемо обговорювати конструктивну пропозицію. Але це лише одна з дуже багатьох ініціатив Altimo, і нам важко сказати, наскільки вона серйозніше їхніх інших пропозицій, однак наша компанія серйозно розглядає можливість розводу", - у свою чергу заявив представник норвезької компанії.

Віце-президент Telenor Кай Розенберг повідомив, що бачив інформацію про обмін активами з Altimo у засобах масової інформації.

"Єдиний коментар щодо цього питанню такий: це дуже складне і делікатне питання. Ми відкриті для співробітництва. Але ніяких конкретних переговорів по обміну активами нема", - зазначив віце-президент Telenor.

На думку експертів, ініціатива пана Рєзніковіча означає, що компанія Міхаіла Фрідмана остаточно відмовилася від планів по створенню глобального телекомунікаційного оператора в партнерстві з концерном Telenor, 54% акцій якого контролює норвезький уряд.

За оцінкою "Тройкі Діалог", частка Telenor у "Вимпєлкомі" оцінюється приблизно в 5 млрд. дол. Вартість українського оператора "Київстар" аналітики оцінюють у 8 млрд. дол. Експерт підкреслює, що, хоча оцінки можуть різнитися, "Альфі" доведеться доплатити за контроль над "Вимпєлкомом" приблизно 1 млрд. 500 млн. дол. навіть у випадку обміну активами.

"Остров"