Ще раз про борги "Нафтогазу"

Понеділок, 9 липня 2012, 11:04
"Вишки Бойка", сучасний символ корупції в Україні, були куплені за борги державної компанії перед переважно державними банками. А ті, в свою чергу, підтримуються з держбюджету, з якого дотуються вчителі, шахтарі, лікарі та інші "бюджетники".
Юрій Віннічук, ЕП

Напередодні зустрічі президента Віктора Януковича з російським колегою Володимиром Путіним, яка запланована на 12 липня, Газпромбанк вдруге прокредитував "Нафтогаз", аби той розрахувалася з "Газпромом" за паливо.

Перший кредит від Газпромбанку "Нафтогаз" отримав восени 2011 року в розмірі

550 млн дол. Позику було взято на рік під 8,5%, а її розмір становив 54,5 млн грн.

Другий кредит, на 2 млрд дол, банк "Газпрому" видав "Нафтогазу" в липні. Погасити позику потрібно в 2019 році, а її обсяг становить 1,5 млрд дол!

У 2019 році закінчується дія договору про постачання газу між "Нафтогазом" і "Газпромом". До того часу команда Януковича і він сам вже не будуть при владі, але платникам податків доведеться віддавати 3,5 млрд дол - 27,97 млрд грн за курсом НБУ на 9 липня.

Фото corphost.org

Місяцем раніше, у червні 2012 року, "Газпром" надав "Нафтогазу" 2 млрд дол авансу за транзит російського газу у майбутні періоди. За ці кошти НАК повинен закупити у російської монополії природний газ і закачати його в підземні сховища, аби забезпечити стабільність транзиту російського газу до Європи взимку.

Аванс з’явився, оскільки Україна пригрозила, що закачає до ПСГ лише обсяг газу, необхідний для опалювального періоду. В такому випадку "Газпрому" довелось би закачувати газ до сховищ за власні кошти.

На фоні небаченої щедрості "Газпрому" заяви української влади про скорочення закупівель газу до 27 млрд куб м з 41 млрд куб м - Україна є найбільшим споживачем російського газу за найвищою ціною - виглядають передвиборною агітацією.

Після парламентських виборів "Газпром" або дозволить купити 27 млрд куб м в обмін на двосторонній консорціум, або дасть ще кредитів на закупівлю 41 млрд куб м, або подасть на Україну до Торгової палати Стокгольмського арбітражу.

Фото gazprom.ru

Паралельно з кремлівськими кредитами "Нафтогаз" для розрахунків з "Газпромом" дотується з держбюджету. Зокрема, Мінфін випускає ОВДП на суму, еквівалентну збільшенню статутного капіталу, і оплачує ними емісію акцій "Нафтогазу". Далі НАК продає ці ОВДП банкам і таким чином отримує необхідну суму.

З початку 2012 року НАК прогнав через цю схему 41 млрд грн - 23,8 млрд грн через "Дельта банк", 12,6 млрд грн - Укрексімбанк, 3,127 млрд грн - Промінвестбанк і 2,2 млрд грн - Укргазбанк.

Це більше, ніж "Нафтогаз" позичив у 2011 році.

Зокрема, з бюджету через ОВДП, за приблизними підрахунками, НАК через посередників - Ощадбанк, Укрексімбанк та "Дельта банк" отримала 33,5 млрд грн. Плюс два кредити від російських банків: 180 млн дол або 1,4 млрд грн від "ВТБ банку" - і 550 млн дол або 4,4 млрд грн від Газпромбанку.

Збільшення витрат "Нафтогазу" в 2012 році можна пояснити закупівлею двох бурових "вишок Бойка" за вдвічі вищою порівняно з ринковою ціною - по 400 млн дол кожна (6,4 млрд грн за обидві) - і подорожчанням для України російського газу.

Тобто вишки, які є сучасним символом корупції в Україні, були куплені за борги. І це борги державної компанії перед переважно державними банками. А ті, в свою чергу, підтримуються з держбюджету, з якого, в свою чергу, дотуються вчителі, шахтарі, лікарі та інші "бюджетники".

Зокрема, в першому кварталі 2011 року Україна імпортувала газ по 264 дол за тис куб м, в четвертому - ціна виросла до 400 дол. В першому кварталі 2012 року "Газпром" продавав Україні газ по 416 дол за тисячу кубів. В другому і третьому кварталах ціна збільшилися до 425 і 426 дол відповідно.

На четвертий квартал НАК прогнозує зменшення ціни до 417 дол за тис куб м.

Щоб менше позичати або більше інвестувати в державний видобуток газу, уряд Миколи Азарова міг би спрямувати на це кошти, виручені від укладання угод про спільний розподіл продукції - СРП - при розробці родовищ на суходолі та шельфі.

У 2012 році від укладання угод СРП Україна може отримати 6 млрд грн. Однак цим коштам не судилося піти на розвиток галузі, оскільки Янукович забажав витратити їх на свої передвиборні соціальні ініціативи.

Мотивація президента зрозуміла: потрібно будь-що вигравати вибори. А от що робити з боргами "Нафтогазу"? Державні борги - угоди РЕПО за облігаціями - будуть далі рости, а потім, скоріше за все, їх спишуть після розподілу НАК на незалежні компанії. А от з Газпромбанком доведеться розраховуватися, і, можливо, майном.