Полювання на заможних хлопців

Середа, 4 липня 2012, 15:40
Чоловікам більше подобається купувати "через екран", а не в реальному магазині під джеркотання консультантів. Можливо, це відбувається через те, що нинішні чоловіки "вразливіші" за жінок. Вони менш імпульсивні і їм не притаманний інстинкт натовпу.
Данило Нестеров, спеціальний кореспондент ЕП

Багаті хлопці є ласою мішенню не лише для дівчат з пухкими губами та пишними грудьми. Вони дедалі більше цікавлять продавців одягу, взуття та аксесуарів.

Схоже, вже зараз відбувся фундаментальний зсув у свідомості ритейлерів у тому, що чоловіки - це не просто товстий гаманець чи банкомат, і не виключно жінки мають монопольне право на його спустошення.

Чоловіки так само схильні витрачати на себе гроші і, треба сказати, дуже непогані. В березні 2012 року CNBC розповсюдило заяву, що темпи зростання ринків товарів класу люкс для чоловіків перевершують результати аналогічних ринків для жінок.

У 2011 році дослідницька компанія Bain & Co. оцінила ємність ринку люксового чоловічого одягу 240 млрд дол, що становить 40% ринку одягу високого класу. Темпи зростання чоловічої частки становили 14%, тоді як жінки додали лише 8%.

За оцінками Euromonitor International пиріг набагато смачніший. Якщо розглядати всі цінові категорії чоловічого одягу, то цей ринок 2011 року сягнув 429 млрд дол.

На продажі чоловічого одягу припадає 5,1% товарообороту онлайн-продажів. Як виявилось, чоловіки поступаються жінкам лише на 0,5%.

Фото dolcegabbana.com

Коріння та причини такого ренесансу, звісно ж, криються у масовій культурі.

На екрани моніторів потрапляє безліч серіалів, де чоловіки одягаються досить стильно.

Вони не просто носять блейзери, як доктор Хауз. Нові герої добре почуваються у костюмах-трійках і навіть капелюхах.

Чоловічі журнали захоплюються стилем головних героїв.

Торговельні марки з масового ринку на кшталт Banana Republic теж поспішають скористатися новим трендом і навіть виробляють окремі капсульні колекції, присвячені серіалу Mad Men.

Що вже казати, якщо Mc Donald's приготував ретроформу для своїх співробітників у Великій Британії від бренду Red or Dead, яка створена в дусі цього серіалу.

І, схоже, чоловіки радо сприймають цю тенденцію.

За даними дослідження iProspect, проведеного з comScore серед повнолітніх чоловіків, 67% з них роблять кілька покупок на місяць.

Фото dolcegabbana.com

13% чоловіків, що заробляють більше 100 тис дол на рік, залишають в інтернет-магазинах 30 тис дол протягом року, а 45% - більше 4 тис дол.

За оцінками окремих ритейлерів, чоловіки у віці 26-35 років дають магазину третину товарообороту.

Причому поведінка чоловіків при купівлі товарів в інтернеті дещо відрізняється від жіночої.

Перш за все, вони витрачають менше часу на пошуки.

В той час, як краща частина населення земної кулі схильна більше комунікувати з улюбленими брендами, чоловіки більш прагматичні.

Вони часто формують свій власний образ, не прив’язуючись до брендів, і шукають дуже конкретні речі.

До того ж вони не розглядають шопінг в інтернеті як терапію чи замінник звичайному шопінгу.

В той же час, вони можуть витратити набагато більше часу, вишукуючи річ певного стилю, кольору чи фактури для конкретної події.

Чоловікам більше подобається купувати "через екран", а не в реальному магазині під джеркотання консультантів. Можливо, це відбувається через те, що нинішні чоловіки "вразливіші" за жінок. Вони менш імпульсивні і їм не притаманний інстинкт натовпу.

За словами деяких ритейлерів, продаж чоловічого одягу більш пристосований для онлайну, а покупці-чоловіки лояльніші до витрат на доставку та її строків.

Фото dolcegabbana.com

При цьому чоловіча аудиторія готова сприймати рекламу. Сім з десяти респондентів заявили, що вони бачать рекламні банери в інтернеті і реагують на них. Хоча їм хотілось би, щоб шлях від натискання на банер до купівлі товару був коротшим.

Чоловіки - великі універсали, кажуть фахівці. Так, на сайти ритейлерів вони воліють заходити "з трьох екранів": комп'ютера чи ноутбука, планшета та смартфона. Тому консультанти радять ритейлерам, орієнтованим на чоловіків, оптимізувати власні сайти, аби вони були однаково доступними з усіх видів пристроїв.

Крім того, продавцям одягу варто придумати диференційовані маркетингові стратегії, спрямовані на різні статеві групи, поведінка яких відрізняється. Наприклад, робити більш емоційними повідомлення для жіночої аудиторії, і конкретніші - для чоловіків.