Нацбанк насмішив

Середа, 14 грудня 2011, 00:00
"Насмішив" початок фрази, що "в листопаді зафіксовано незначне зниження обсягів депозитів". А далі розповідається, що обсяг депозитів фізосіб скоротився на 0,3%, а депозитів юросіб - на 5,3%. Якщо зменшення депозитів всього за один місяць на 5,3% - це "незначне", то яке ж тоді, на думку Нацбанку, значне?
Юрій Глухов

Не можна спостерігати без посмішки за діями керівництва Нацбанку останнім часом. Протягом усього листопада і початку грудня глава НБУ Арбузов та інші представники даної установи "натхненно" розповідали, як усе добре. І попит на вільноконвертовану валюту знизився, і валюти в країну надходить багато, і інфляція в країні дуже низька, і т. д., і т. п.

Однак наприкінці минулого тижня регулятору довелося опублікувати регулярні щомісячні звіти, і картина постала, м'яко кажучи, не дуже радісна.

Причому, особливо "смішно" у Нацбанку вийшло зі звітом "Основні тенденції грошово-кредитного ринку за листопад 2011 року". Раніше завжди на початку цих щомісячних звітах подавалися дані з кредитів і депозитів банківської системи. Але цього разу в НБУ зігнали зазначені частини ближче до кінця тексту, розраховуючи, мабуть, що через це дані відомості будуть не так помітні.

А на початок пересунули дані щодо монетарної бази, грошової маси, засобам уряду, рефінансування банків, державних облігацій, кореспондентськими рахунками банків, обов'язкових резервів і готівки поза банками.

Однак все одно ж експерти побачили відомості про динаміку обсягів кредитів і депозитів. І побачили, що ситуація з ними препогана.

"Насмішив" початок фрази, що "в листопаді зафіксовано незначне зниження обсягів депозитів". А далі розповідається, що обсяг депозитів фізосіб скоротився на 0,3%, а депозитів юросіб - на 5,3%. Якщо зменшення депозитів всього за один місяць на 5,3% - це "незначне", то яке ж тоді, на думку Нацбанку, значне?

Загальний обсяг депозитів у листопаді знизився на 2,1%. Зауважимо, це перше скорочення даного показника в 2011 році. Що може вказувати на втрату довіри українців як до національної валюти, так і взагалі до банківської системи держави.

Залишки за кредитами в листопаді також скоротилися: юрособам на 0,5% у національній валюті та на 0,7% в іноземній валюті. Тобто, в минулому місяці відбувалося зниження кредитування економіки.

У фізичних осіб залишки за кредитами зросли в національній валюті - на 2,6%, але зменшилися в іноземній валюті - на 3,7%. У підсумку, загальний об'єм залишків за кредитами в листопаді знизився на 0,7%.

Також погані показники в звіті "Основні тенденції валютного ринку України за листопад", що був опублікований в минулу п'ятницю. Так, на інтервенції на міжбанківському валютному ринку з метою підтримки гривні від девальвації Нацбанк витратив в листопаді $702,8 млн. А всього золотовалютні резерви скоротилися за минулий місяць на $1754,1 млн – до $32,4 млрд.

Як тут не згадати недавній прогноз-обіцянку Віктора Януковича, що до кінця 2011 року резерви зростуть до $40 млрд?

Ну і попит українців на ВКВ залишався в листопаді досить високим. У банки населення віднесло валюти на $1093,5 млн, а купило в банках - на $2463,2 млн. Різниця - $1369,7 млн. Причому, всім відомо, що в останні місяці дуже активізувалися валютні "міняйла", тому вищенаведені показники по банках не дають реальної картини про ситуацію на готівковому валютному ринку.

Так що, як би в Нацбанку не "куйовдилися", а похвалитися їм зараз нічим. Хіба що хоча б трохи раніше опублікували в цей раз вищезгадані щомісячні звіти.

Нагадаємо, антирекорд в цьому плані НБУ встановив у вересні поточного року, коли звіт "Основні тенденції грошово-кредитного ринку України за серпень 2011 року" було оприлюднено тільки 20-го числа. Ця затримка була викликана тим, що в серпні вперше в 2011 році знизився обсяг гривневих депозитів населення на 0,8 млрд грн.

Цього разу з термінами публікацій вийшло набагато краще. Втім, панові Арбузову потрібно і далі "працювати" в даному напрямку, оскільки при Стельмаху дані звіти публікувалися зазвичай 5-7 числа місяця, наступного за звітним.