Пільги: скасувати не можна виплатити

Понеділок, 17 жовтня 2011, 10:35
Чого злякалися на вулиці Грушевського 12/2? Спочатку того, що тільки у 2011 році понад 2 мільйони пенсіонерів перемогли у судах державу, і за дев'ять місяців 2011 року Пенсійний фонд повернув недоплачених пенсій на 6 мільярдів гривень.
Ігор Ліскі, голова Луганської обласної організації партії "Фронт змін"

Політика української влади щодо пільговиків нагадує сюжет старого радянського мультфільму "В країні невивчених уроків".

Як і головний герой, урядовці - дорослі люди із сивиною - розгубилися: а де у фразі "пільги: скасувати не можна виплатити" поставити кому?

Сюжет мультфільму виробництва 1969 року простий, але дуже змістовний і цікавий, з глибоким сенсом, покладеним у крилатий вислів "стратити не можна помилувати".

У тому, що у свого часу більшість сьогоднішніх горе-реформаторів дивилися цей мультфільм, можна не сумніватися, а от чи засвоїли вони його урок, як головний герой Віктор Пєрєстукін - такої впевненості нема.

Подивившись на штурм "афганцями" та "чорнобильцями" будівлі Верховної ради, провладна більшість якої прийняла у першому читанні антинародний проект закону "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень", та судилище держави проти "дітей війни", не втримався і перефразував вислів "стратити не можна помилувати".

Про моральний бік справи годі й казати. Позбавлених дитинства "дітей війни", які разом з ветеранами 60 років тому підіймали з руїн розорену країну, "афганців", відправлених державою "виконувати інтернаціональний обов'язок", і ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які, не жаліючи себе, зупинили лихо, влада позбавляє пільг.

5 вересня голова уряду Микола Азаров підписав сумнозвісне протокольне доручення Кабміну №63, яким зобов'язав Пенсійний фонд не виконувати судові рішення про сплату державою пільговикам пенсій у повному обсязі, передбаченому законом.

Невдовзі провладна більшість прийняла у першому читанні законопроект про гарантії держави щодо виконання судових рішень: "пільги скасувати, не можна виплатити".

Чого злякалися на вулиці Грушевського 12/2? Спочатку того, що тільки у 2011 році понад 2 мільйони пенсіонерів вже перемогли у судах державу, і за дев'ять місяців 2011 року Пенсійний фонд повернув недоплачених пенсій на 6 мільярдів гривень.

А потім через хвилю народного невдоволення, яка 20 вересня ледь не закінчилася захопленням будівлі парламенту, налякана влада продемонструвала намір переставити кому: "пільги: скасувати не можна, виплатити".

Проте гріш ціна всім обіцянкам президента та прем'єра, якщо виплати у повному обсязі не будуть передбачені у бюджеті на 2012 рік, і державний кошторис не буде прийнятий Верховною радою та підписаний президентом.

Тоді переставити вирішальний для багатьох людей знак коми можна буде вже не так легко, як того декому хотілося б.