Як придбати нову батьківщину

Середа, 28 вересня 2011, 10:41
Щоб стати громадянином Канади, потрібно мати від 1,6 мільйона канадських доларів, причому інвестувати в економіку країни доведеться не менше половини цієї суми.
Крістіан Келін, голова групи з питань проживання і громадянства консалтингової компанії Henley & Partners

Представники бізнес-класу завжди більше за інших цікавилися отриманням другого громадянства. Це зумовлено специфікою їх роботи.

Друге громадянство дає можливість безперешкодного в'їзду до багатьох країн. Воно також може знадобитися і у разі тимчасових обмежень, які іноді виникають через накладені на рідну країну торгівельні санкції.

Нині кількість бізнесменів, які бажають отримати, так би мовити, другу батьківщину, зростає. Причина - нестабільність, викликана, зокрема, світовою фінансовою кризою.

Також чимало країн піднімають пенсійний вік і скорочують зарплати державним службовцям, що призводить до масових протестів. Ці виступи нерідко закінчуються доволі сумно, адже усім зрозуміло, яким небезпечним є некерований натовп. Олії у вогонь підлили масові заворушення на Близькому Сході та бойові дії у Лівії.

Наявність альтернативного громадянства стає все більш важливим аспектом особистого планування навіть для родин із середнім рівнем прибутку, не кажучи про заможних людей з того ж Близького Сходу, де революційні потрясіння показали, як швидко і непередбачувано може змінюватися ситуація.

В Україні бізнесмени теж остерігаються політичної нестабільності. Зараз продається чимало підприємств, і цю хвилю підсилила хвиля еміграції: люди масово отримують інвестиційні візи, продають бізнес і їдуть, наприклад, до Великобританії.

Бізнесменів, у тому числі й українських, перш за все цікавить так зване економічне громадянство - програми "Громадянство через інвестиції". Багато хто хотів би вести бізнес у більш стабільній країні, але таке громадянство пропонують не всі держави.

До того ж, такі програми дорожчають і зростають вимоги до заявників. Проте збільшується кількість країн, які вводять спеціальні умови для інвесторів, аби ті могли легко отримати посвідку на проживання, іноді з можливістю отримання громадянства через процедуру натуралізації.

Процедура оформлення громадянства у більшості країн доволі складна, однак деякі держави планують спростити її для певних категорій іноземців. Загалом є два основні типи програм: бізнес-інвестиції та інвестиції у нерухомість.

Частина країн пропонують простіший шлях. Вони розраховують на одноразові фінансові надходження, пропонуючи, наприклад, отримати громадянство в обмін на перерахунок країні коштів чи придбання нерухомості на її території.

Правда, країн, які дають громадянство через наявність нерухомості, мало. До них належать Сент Кіттс і Невіс та Домініка - держави Британської співдружності націй.

Для отримання громадянства островів Сент Кітс і Невіс слід вкласти у фонд диверсифікації цукрової промисловості країни від 200 тисяч доларів для однієї людини до 400 тисяч доларів для родини з чотирьох осіб або ж придбати нерухомість вартістю 350-500 тисяч доларів. Розмір інвестиції при оформленні громадянства Домініки - від 75 тисяч доларів на одну людину до 100 тисяч доларів на родину.

Можливість отримати друге громадянство, вклавши кошти у нерухомість, цікавить багатьох. Її розглядають і як засіб інвестувати і заощадити таким чином вільні гроші. Українці цікавляться нерухомістю за кордоном, прагнучи інвестувати у нерухомість стабільних країн, де коливання цін не такі значні, як на вітчизняному ринку.

Більшість держав, пропонуючи спочатку посвідку на проживання, а потім, за кілька років легального проживання на території країни, і громадянство, прагне залучити інвестиції. Тобто не просто отримати гроші до бюджету, а змусити їх працювати, створювати робочі місця. Залежно від країни коливається і сума інвестицій.

Так, в економіку США треба інвестувати 1 мільйон доларів, або принаймні 500 тисяч доларів, якщо це робиться через регіональні центри. Останні зазвичай знаходяться у малонаселених районах з високим рівнем безробіття.

Щоб стати громадянином Канади, потрібно мати від 1,6 мільйона канадських доларів, причому інвестувати в економіку країни доведеться не менше половини цієї суми.

Претендувати на громадянство Швейцарії можна, сплачуючи щорічний податок - від 250 тисяч швейцарських франків, або створивши компанію, у якій будуть працювати, крім найманого управляючого, принаймні п'ять місцевих співробітників. Подати прохання про вступ у громадянство Швейцарії можна лише через дванадцять років.

У Великобританії мінімальний розмір інвестиції для отримання громадянства - 1 мільйон фунтів стерлінгів. Гроші слід вкласти на строк не менш ніж п'ять років у державні боргові зобов'язання, акціонерний або позиковий капітал британських фірм.

Іншою вимогою для отримання громадянства може бути створення робочих місць. Так, протягом двох років з початку ведення бізнесу у США - у цей час інвестор та його родина можуть проживати у США за тимчасовою грін-карткою - слід створити щонайменше десять робочих місць по 35 робочих годин на тиждень.

Процедури отримання громадянства через інвестиції схожі.

Зазвичай слід зареєструвати на території країни аналог українського товариства з обмеженою відповідальністю, потім отримати статус тимчасового резидента, посвідку на проживання, потім оформити постійну посвідку на проживання, а вже потім, за кілька років, можна претендувати на паспорт країни перебування.

Втім, названі аспекти - лише вершина айсберга інформації. Обирати юрисдикцію для постійного проживання потрібно лише після детального з'ясування усіх питань.