Як підвищити енергоефективність

Понеділок, 12 вересня 2011, 09:57
Зазвичай при виробництві електроенергії струм і тепло отримують окремо, при цьому велика частина енергії первинного палива не використовується, а просто розсіюється в навколишньому середовищі.
Олексій Бутенко, голова ради директорів компанії "Східна інвестиційна група"

Використання в практичних цілях тепла, що виділяється при конденсації відпрацьованої водяної пари, є відмінною особливістю малих ТЕЦ.

Впровадження когенераційних установок для ТЕЦ, що працюють на біомасі, дозволить заощадити невідновлювані викопні ресурси і дасть можливість розвивати альтернативну енергетику на основі малих електростанцій.

Сьогодні на існуючих теплоелектроцентралях мають місце значні втрати тепла. Тепло втрачається разом з газами, що виходять з котлів, а також в конденсаторах паротурбінного устаткування.

Комплексний підхід у виробництві електроенергії, при якому енергія, відведена в контурі конденсації відпрацьованої водяної пари, не викидається в навколишнє середовище, а направляється в ті чи інші установки для подальшого використання, є перспективним напрямком підвищення енергоефективності генеруючих підприємств.

Як правило, при виробництві електроенергії струм і тепло отримують окремо, при цьому велика частина енергії первинного палива не використовується, а просто розсіюється в навколишньому середовищі.

Така сировина для малих ТЕЦ як біомаса є доступним і важливим поновлюваним джерелом енергії. Для досягнення максимального економічного ефекту доцільно використовувати біомасу при комбінованому виробництві тепла та електроенергії.

У малих ТЕЦ застосовується принцип утилізації побічного тепла, що утворюється в результаті виробництва струму. Органічний цикл Ренкіна - Organic Rankine Cycle - відомий поширений спосіб виробництва енергії, в основному з біомаси.

Ефективний і надійний спосіб отримання електроенергії в режимі когенерації в період підвищення вартості викопних видів палива і зростання екологічних проблем, пов'язаних із зміною клімату, знаходить застосування у всьому світі.

Завдяки цим перевагам міні-електростанції, що використовують ORC-технології, швидко поширюються по всьому світу.

Відновлювана енергетика в Україні з кожним днем стає все більш популярною. Нафта і газ дорожчають, і йде активний пошук альтернативних джерел енергії.

Як паливо використовуються вторинні джерела, біомаса, все, що раніше вважалося відходами. У рамках "Державної цільової економічної програми енергоефективності на 2010-2015 роки" планується замістити не менше 15 мільярдів кубометрів газу за рахунок впровадження альтернативних джерел енергії в енергобалансі країни.