Перестрахування впорядкували

Четвер, 16 червня 2011, 13:44
Держфінпослуг буде реєструвати угоди, укладені із страхувальниками і перестрахувальниками, тільки у випадку, якщо сума перестрахувального платежу сумарно досягає 150 тисяч гривень протягом календарного року.
Андрій Пінчук, народний депутат України

Усім відомий механізм перестрахування, який полягає в тому, що одна страхова компанія передає частину своєї відповідальності іншій страховій компанії за певних заздалегідь узгоджених умов.

У цій сфері накопичилось дуже багато проблем, які пов'язані в основному з "прогалинами" в чинному законодавстві. Вони дозволяють "ділкам" заробляти значні статки, реалізуючи схеми "багаторазового" перестрахування.

Унаслідок таких дій державний бюджет недотримував близько 3,5 мільярда гривень, які доцільно було б витратити на соціальні виплати, охорону здоров'я, освіту, медицину.

В той же час, окремі страхові компанії узаконювали надприбутки, отримані нечесним шляхом, і успішно уникали відповідальності.

Зміни в податковому законодавстві дозволили Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг України розробити порядок реєстрації договорів перестрахування. У структурі цієї комісії буде створено новий сектор, який сконцентрує увагу на реєстрації договорів перестрахування.

Держфінпослуг буде реєструвати угоди, укладені із страхувальниками і перестрахувальниками - нерезидентами та резидентами, - тільки у випадку, якщо сума перестрахувального платежу сумарно досягає 150 тисяч гривень протягом календарного року.

Тепер чесні страхові компанії можуть спокійно продовжувати працювати на ринку, а нечесним буде дуже важко працювати за своїми старими незаконними схемами, і вони в жодному разі не зможуть уникнути відповідальності.