Там, де вірять владі

Понеділок, 4 квітня 2011, 12:58
Китайські колеги, які нас супроводжували, пояснили, що скрізь треба торгуватися. Торг з іноземцями починається з того, що продавець показує на калькуляторі ціну, а покупець на цьому ж калькуляторі набирає свою ціну, можна навіть утричі меншу.
Петро Кравчук, пенсіонер, директор фонду підтримки підприємництва, Луганщина

У світі існують різні економічні моделі. Знайомлячись з деякими, дивуєшся простоті відносин між владою і бізнесом.

Мені довелося побувати в Китаї, зокрема, у чудовому місті Шанхаї. Я особисто переконався, що країна розвивається неймовірними темпами. У нас слово "шанхай" асоціюється з убогими поселеннями, які досі існують у наших містах і селищах. У самому Шанхаї таких поселень давно нема.

Місто з 13-мільйонним населенням за останні десятиліття стало одним з найсучасніших у світі. У мегаполісі тисячі красивих хмарочосів, в той же час збережено старий центр з його старовинними замками і пагодами.

У відмінному стані міські дороги, які на основних напрямках обладнані багаторівневими розв'язками. Там, де ці розв'язки не вписувалися між будинками, їх побудували над будинками.

Під землею курсує сучасне метро, а по естакадах над землею мчать швидкісні потяги на магнітній подушці. Все навколо зроблено з великою любов'ю і доведено працьовитими китайцями до рівня творів мистецтва.

Вже сьогодні Шанхай є однією з фінансових столиць світу і, мабуть, скоро стане серед них лідером. Безсумнівно, що сприятливий інвестиційний клімат є основою розвитку Шанхаю, але не тільки це.

Історія прогресу китайської економіки починається з малого бізнесу. Шанхайська мерія і зараз вважає пріоритетом підтримку цього сектора економіки.

Мені вдалося познайомитися з унікальною, як я вважаю, економічною моделлю підтримки малого бізнесу. Можливо, хтось знає й інші, але для мене те, що я побачив, є шедевром роботи фахівців місцевого самоврядування.

Я побував на вулиці безподаткової торгівлі. Коли мені сказали про існування вулиці з десятками магазинів і ринків, де підприємець не сплачує жодних податків і зборів, то я спочатку не зміг зрозуміти, яка від цього користь місту.

Однак спочатку про саму вулицю. Пішохідна вулиця Нанкинлу - Nanjing Donglu - це торговельне Ельдорадо Китаю, тут можна знайти практично все.

Простягнулася вона від набережної на 14 кілометрів через все місто. Будинки тут в основному п'яти-семиповерхові, і у всіх до верхніх поверхів розташовані магазини, перукарні, ресторани і кафе.

 

Китайські колеги, які нас супроводжували, пояснили, що скрізь треба торгуватися. Торг з іноземцями починається з того, що продавець показує на калькуляторі ціну, а покупець на цьому ж калькуляторі набирає свою ціну, можна навіть утричі меншу.

Далі починається гучний торг. Тут же з'являються глядачі, які можуть брати участь в торзі, і не обов'язково на боці продавця. В результаті ціна може зменшитися в два рази. Ті, хто були поруч, вітають з покупкою і запрошують відвідати інші бутіки. Незважаючи на сплески емоцій, зберігається доброзичлива обстановка.

Ми, як кажуть на сході, "вдаряємо по руках", а далі треба, щоб товар перейшов у власність покупця. Ось тут стежте уважно, що відбувається, і в чому секрет.

Продавець виписав мені квитанцію у двох примірниках. У першому рядку квитанції вказав суму початку торгу, у другому - суму закінчення торгу. Квитанції вручив мені і показав касу, куди я повинен внести гроші.

Касир взяв гроші, зробив запис у журналі і поставив штампи у квитанціях. Я повернув квитанції продавцю, він віддав мені упакований товар і другу квитанцію, яка стала товарним чеком.

Я запитав у китайських колег, навіщо такі складності, для чого підприємцям касири. Мені відповіли, що касири - не працівники від бізнесу, а службовці Шанхайського муніципального банку.

Для чого в квитанції вказуються дві суми, для мене залишилося таємницею, але в іншому секрет був розкритий. Вся торгова виручка, зібрана з цієї гігантської торгової площі, надходить в міську скарбницю.

Навіть якщо підприємці заберуть свої гроші на наступний день, то за рахунок постійної інкасації в банку завжди буде залишатися солідна сума, яка може бути використана міською владою як кредитні кошти. Однак у Китаї довіряють своїй владі, і ніхто не поспішає знімати гроші.

У Китаї вірять в надійність банків. Останні події, пов'язані із світовою фінансовою кризою, лише підтверджують цей висновок, оскільки ніхто з вкладників не постраждав.

Так ось у чому секрет - міська влада відмовилася від традиційного оподаткування, але натомість отримала найнадійнішу кредитну лінію, яка перевищує можливий дохід від податків в десятки разів, а бізнес отримав надійний захист і підтримку в особі Шанхайського муніципалітету. От би і нам так, але є кілька проблем.

Перша - це законодавство, яке забороняє звужувати базу оподаткування. Місцева влада до вирішення цих питань не допущена. Навіть якщо ця проблема буде вирішена, є інша: довіра підприємців до влади, а тут ми далеко не на висоті.

Чи можна взагалі говорити на цю тему, коли нове податкове законодавство не те що підтримує, а просто руйнує малий бізнес.