НБУ гнобить маленькі банки?

П'ятниця, 13 лютого 2009, 13:00
Будь-який банк - це не локальна фірмочка, а сегмент української економіки та суспільства. Чому окрему частку цього сегменту НБУ вважає другосортною?
Олександр Сугоняко - Президент Асоціації українських банків.

Конституція України гарантує захист державою рівних прав усіх суб'єктів права власності і господарювання та захист конкуренції у підприємницькій діяльності.

Керівництво ж НБУ демонструє різне ставлення та неоднакові вимоги для різних банків. Дійшло до інтерв'ю, в яких один з керівників НБУ заявляє, що НБУ не буде "підтримувати" одні банки, а інші буде.

Чиє це рішення? На якій правовій основі стоїть таке рішення НБУ? Цей посадовець НБУ керується Конституцією України чи особистими (або кимось нав'язаними) переконаннями?

В АУБ пам'ятають слова В. Стельмаха, що у ставленні до банків треба керуватися принципом розподілу банків не на великі та малі, а на ефективно працюючі, платоспроможні та збиткові (нежиттєздатні) установи. А тепер?

Будь-який банк - це не локальна фірмочка, а сегмент української економіки та суспільства. Чому окрему частку цього сегменту НБУ вважає другосортною? На якій підставі?

Малий і середній бізнес, той "середній клас", про який всі політики так турбуються на словах, є, здебільшого, клієнтами малих і середніх банків. Ці банки так само належать до малого і середнього бізнесу.

НБУ прийняв рішення створювати штучні проблеми для цього сегменту української економіки? Це його політика? Це політика уряду? Чи чия?

В багатьох країнах світу для виходу з кризи основна ставка робиться на підтримку малого та середнього бізнесу, як рушійної сили стабілізації економіки. Вихід з економічної кризи в Україні без опори на малий і середній бізнес неможливий. В НБУ цього не знають?

НБУ знає, які банки краще виконують економічні нормативи. Знає з досвіду інших країн, які банки краще переносять кризові навантаження.

Він знає, що 15-річний і більше досвід роботи невеликих колективів банків - то є надбання всієї країни, що з таких колективів згодом можуть постати потужні фінустанови. Знає, і робить шкоду країні й державі. Чому?

Чим можна пояснити ставлення чиновника НБУ до підприємств і вкладників, що обслуговуються в малих і середніх банках, як до суб`єктів другого сорту? Це ще один приклад соціальної безвідповідальності влади, цього разу - монетарної.

АУБ вимагає рівних умов для всіх банків при виконанні нормативів, у доступі до рефінансування, до інших форм допомоги банкам.

Вимоги НБУ щодо додаткової капіталізації мають стосуватися лише банків, які порушують нормативи адекватності капіталу, а не стимулювати штучне укрупнення малих і середніх банків шляхом об'єднання і поглинання.

Асоціація українських банків різко засуджує безвідповідальні дії керівництва НБУ, направлені на дестабілізацію національної банківської системи, і вимагає негайного спростування згаданої заяви керівництва НБУ.