У Польщі – рекордний експорт у Білорусь. Частина з нього йде в Росію. Що відбувається?
Weekly charts

У Польщі – рекордний експорт у Білорусь. Частина з нього йде в Росію. Що відбувається?

Експорт з Польщі в РФ після початку великої війни впав, але обсяги продажу товарів у Білорусь при цьому суттєво зросли і дійшли до рекордного рівня. Про що це може свідчити?
Четвер, 7 березня 2024, 13:19 -

Республіка Білорусь, яка межує одразу з трьома країнами Євросоюзу, є "вікном" для росіян, які хочуть отримувати важливі та звичні для себе товари з цивілізованого світу, перебуваючи в державі-спонсорі тероризму.

Раніше ЕП розповідала, як Польща імпортує російську та білоруську агропродукцію. А журналіст УП Михайло Ткач показав, як повноцінно функціонує польсько-білоруський кордон, поки міждержавні переходи з Україною блокують польські фермери.

Проте, як виявляється, торгівля між країною-членом блоку НАТО і державами, що "воюють" з альянсом, полягає не лише в продажі товарів. Поки польський експорт в РФ падає, продаж товарів у Білорусь у 2023 році аномально зріс.

Реклама:

За даними UN Comtrade, у 2023 році Польща поставила в Білорусь товарів на 2,9 млрд дол, а в Росію – на 3,7 млрд дол. Якщо у випадку з країною-агресором експорт обвалився одразу після початку великої війни, то обсяги продажу товарів у Білорусь після незначного просідання на початку 2022 року поступово зростали і дійшли до рекордного, щонайменше з 2000 року, рівня.

Аналіз торговельних даних свідчить: поки Росія залишається "токсичним" партнером у торгівлі навіть для позицій, на які не накладені санкції, на Білорусь це не поширюється. Навіть якщо з її території так само летять ракети по Україні.

З чого складається польський експорт у Білорусь? Передусім, з автівок. Їх у 2023 році поставили на майже 1 млрд дол, це третина від усіх проданих товарів Польщі до цієї країни. На другій позиції – пластик (217 млн дол), на третій – машинне обладнання (158 млн дол), на четвертій – електроніка (148 млн дол), на п'ятій – фарби (125 млн дол).

У першій двадцятці товарів на експорт є чимало позицій, пов’язаних з виробництвом: промислове обладнання, локомотиви, оптичне приладдя, електроніка. Саме їх експорт у Білорусь зростав у 2023 році.

Якщо глянути детальніше, то під "механічними пристроями" криються техніка для збирання врожаю, виготовлення харчової продукції та побутової техніки. Електричні машини – це здебільшого монітори та екрани, нагрівачі та обігрівачі. У цій категорії міститься багато позицій, які використовуються в енергетиці: вимикачі, реле, запобіжники, обмежувачі перенапруги, діоди, транзистори, напівпровідникові прилади.

За класифікацією санкційної групи Єрмака-Макфола та KSE, це позиції "подвійного призначення", тобто цивільні товари, які можуть використовуватися у військових цілях. Усього у 2023 році лише в групі "електроніка" Польща експортувала їх до Білорусі на 7,4 млн дол.

На кордоні з Україною – висипають зерно, а з Білоруссю – вільний трафік. Як Польща купує російську агропродукцію

Чимало позицій подвійного призначення сховані в категорії "оптика". Загалом її польський експорт у Білорусь у 2023 році сягнув 34 млн дол, переважно в частині медтехніки, контактних лінз та окулярів для корекції зору. З цієї суми на позиції подвійного призначення припало близько 650 тис дол. З вересня 2023 року продажі в Білорусь товарів подвійного призначення суттєво впали або припинилися за низкою позицій, але не за всіма.

Найбільшими категоріями за вартістю експорту з Польщі в Білорусь були транспортні засоби: легкові автівки, причепи і напівпричепи, вантажівки, трактори, автозапчастини. Навряд чи в Білорусі настільки різко зросло споживання всіх згаданих товарів, аби у 2023 році закупити їх рекордну кількість за щонайменше 20 років. Як тоді пояснити стрибок у торгівлі? Можливо, відповісти допоможуть митні дані торгівлі між Білоруссю та Росією.

З них видно, що експорт цих товарів з Білорусі до Росії зріс одночасно із збільшенням торгівлі першої країни з Польщею. Особливо яскраво це видно в частині транспортних засобів, поставки яких до РФ у 2023 році сягнули 60 млн дол. Так само зріс експорт у напрямку держави-агресора електричних машин та оптики.

Історії, коли з ЄС через Білорусь товари потрапляють у Росію, не нові. З виявлених прикладів – кейс Leica Camera AG, яка, імовірно, після виходу з російського ринку переорієнтувала свої поставки через Східну Європу до Білорусі, а звідти – до Росії.

За проаналізованими ЕП даними, підрозділ Leica Geosystems AG у Швейцарії через Білорусь тільки у 2023 році поставив дальнометрів і тахометрів на щонайменше 100 тис дол. Зокрема, це продукція, яку KSE та група Єрмака-Макфола відносять до товарів подвійного призначення.

Так само їде в Росію побутова техніка. Зростання експорту електроніки з Польщі в Білорусь і з Білорусі в Росію, свідчать проаналізовані дані, здебільшого зумовлене постачанням електроніки LG Electronics.

Після історій про пральні машини, з яких дістають чипи для зброї, постачання будь-якої техніки в Росію та Білорусь виглядає дивно. "Гуманітарними цілями", як у випадку з ліками чи їжею, таку торгівлю пояснити не можна.

Реклама: