Зсув ринку праці. Де в Україні шукати роботу?
Weekly charts

Зсув ринку праці. Де в Україні шукати роботу?

Ринок праці відновлюється і майже повернувся до довоєнних показників, але тепер в нього є нова незвичайна хвороба.
Середа, 10 травня 2023, 16:00 -

Український ринок праці поступово відновлюється від обвалу в березні 2022 року.

За даними сайту work.ua, показник нових вакансій повернувся майже до 80% від середнього у 2021 році, а кількість резюме перевищує середній рівень 2021 року лише на 10%.

В інфляційному звіті НБУ від 4 травня це пояснюється "пожвавленням економічної активності завдяки поліпшенню ситуації в енергетиці та сезонній активізації діяльності".

Тому рівень безробіття, який до великої війни був на традиційному рівні 10%, рік тому підскочив до 30%, а зараз відкотився до 15%.

Проте, незважаючи на відновлення показників, радіти рано. На ринку праці виникла інша проблема, яка може стати непростим випробуванням. Про це свідчать відкриті дані.

Так, якщо схід, північ і південь України не відновилися до рівня початку 2022 року, то захід і частково центр пропонують навіть більше вакансій, ніж було до початку великої війни.

Лідером є Закарпатська область, де число вакансій уже в півтора разу більше, ніж було на початку лютого 2022 року. В Ужгороді на одну вакансію претендують 1,5 резюме. У Харкові та Запоріжжі на одну вакансію припадають 3,5 шукача.

Цю диспропорцію можна представити й іншим чином: у вигляді кількості вакансій на 100 тис населення (дивіться детальніше розділ "Дані і методологія").

На першому місці теж Закарпатська область, де на початку березня середнє значення вакансій становило 332. На другому місці – Київська область (251), інші області заходу – у верхній частині списку.

Нижню частину списку формують Херсонська, Харківська і Сумська області, де кількість вакансій становить менше 50 на 100 тис довоєнного населення.

Регіональній диспропорції є своє пояснення. В спустошених війною областях багато підприємств знищені чи зупинені. Інші переїхали в безпечніші регіони.

За даними Міністерства реінтеграції, до квітня 2023 року релокувалися близько 800 підприємств. Тільки з Харківської області в інші регіони переїхали понад 200 компаній.

Закарпатська область стала другим регіоном, який прийняв релоковані фірми, туди переїхали 14,5% компаній. Попереду – Львівська область з 24% підприємств.

Про це ж свідчить і перетікання доходів бізнесу зі сходу на захід країни, що зафіксувала оприлюднена Держстатом фінансова звітність компаній за 2022 рік.

В той же час, кількість шукачів роботи на заході кардинально не збільшилася завдяки внутрішньо переміщеним особам (ВПО).

По-перше, лідером за кількістю прийнятих ВПО є Дніпропетровщина та Харківщина.

По-друге, ВПО на заході не можуть включитися в процес конкуренції за вакансії. Це називається структурним безробіттям. Тобто є невідповідність між тим, що потрібно працедавцям, і тим, що можуть запропонувати працівники.

Подолати це явище непросто. Це ще один фактор, який додає НБУ скепсису в оцінках щодо відновлення ринку праці.

"Регіональні та професійні диспропорції поглибилися порівняно з часом до повномасштабного вторгнення, що стримує подальше відновлення зайнятості.

Навантаження на одну вакансію зросло і суттєво різниться між регіонами та професіями. Це пояснюється як змінами в структурі економіки через наслідки війни, так і значною кількістю переселенців", – кажуть в НБУ.

У будь-якому разі те, що захід країни стає більш вагомим економічним центром, має свою ціну. Популярність цього регіону для бізнесу та шукачів роботи відображається і на вартості тамтешнього життя.

Так, за останній рік вартість оренди однокімнатної квартири в Ужгороді зросла в кілька разів до понад 13 тис грн – місто стало абсолютним лідером України.

Дані і методологія

Дані про кількість вакансій – із сайту work.ua та інфляційного звіту НБУ за 4 квітня 2023 року. Дані щодо кількості населення за 2020 рік – за підрахунками Держстату. Ці дані використані лише для нормалізації графіку, вони не враховують зміни після 24 лютого 2022 року, зокрема, внутрішньо переміщених осіб.

Реклама: