Податки, тарифи, пенсії та ринок землі: що змінюється з 1 січня

Податки, тарифи, пенсії та ринок землі: що змінюється з 1 січня

Вівторок, 26 грудня 2023, 15:30 -
колаж Андрія Калістратенка
ЕП зібрала основні нововведення, які набувають чинності з 2024 року.

Зростання мінімальної зарплати

1 січня набуває чинності закон "Про державний бюджет на 2024 рік", у якому передбачене зростання доходів на 25%. Від податків та зборів уряд очікує отримати 1 768,5 млрд грн.

Разом з тим, у 2024 році двічі підвищуватимуть мінімальну зарплату. З 1 січня її розмір зросте з встановлених у жовтні 2022 року 6 700 грн до 7 100 грн. Погодинна мінімальна зарплата підвищиться до 42,6 грн. Друге підвищення відбудеться 1 квітня до 8 000 грн та 48 грн відповідно.

Зміниться й розмір прожиткового мінімуму: 3 023 грн – для працездатних осіб, 2 563 грн – для дітей віком до шести років, 3 196 грн – для дітей від шести до вісімнадцяти років, 2 361 грн – для осіб, які втратили працездатність. Загальний показник прожиткового мінімуму зросте з нинішніх 2 589 грн до 2 920 грн.

Податки для ФОПів

До мінімальної заробітної плати прив'язані чимало показників, зокрема граничні розміри доходу для ФОПів. З 1 січня 2024 року ліміти для ФОПів будуть такими:

Реклама:
  • річний дохід для платників першої групи (167 мінімальних зарплат) – 1,185 млн грн;
  • для другої групи (834 мінімальні зарплати) – 5,921 млн грн;
  • для третьої групи (1 167 мінімальних зарплат) – 8,285 млн грн.

У разі перевищення цих лімітів ФОП автоматично переводиться на іншу групу або на загальну систему оподаткування.

ФОПи першої групи сплачують єдиний податок у розмірі 10% від прожиткового мінімуму для працездатних (з 1 січня – 302,3 грн), другої групи – 20% від мінімальної зарплати (1 562 грн). Фактичні ставки податку можуть бути меншими, їх розмір встановлює місцева влада.

Для ФОПів третьої групи ставки не змінюватимуться: 5% – для неплатників ПДВ, 3% – для платників ПДВ.

ФОПи також сплачують ЄСВ в розмірі 22% від мінімальної зарплати. З 2024 року розмір ЄСВ для відрахувань підприємцями зросте до 1 562 грн із січня та 1 760 грн – з квітня.

Пенсії та індексація

З 1 січня 2024 року мінімальна пенсія в Україні збільшиться з 2 093 грн до 2 361 грн, максимальна – з 20 930 грн до 23 610 грн. Індексація всіх пенсій відбудеться з 1 березня.

Відповідно до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", у 2024 році зміниться розмір стажу, достатнього для виходу на пенсію. Оформити вихід на пенсію за віком у 60 років зможуть українці зі стажем 31 рік, у 63 роки – зі стажем 21-31 рік, у 65 років – 15-21 рік.

Якщо до 65 років людина не має мінімального страхового стажу, вона не має права на пенсію за віком. У такому випадку особа отримуватиме соціальну допомогу від держави. Її розмір дорівнює сумі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, тобто 2 361 грн.

Стаж можна офіційно докупити. За кожен місяць, якого не вистачає, треба зробити внесок, який щонайменше дорівнює сумі мінімального страхового внеску на дату укладання договору, помноженого на коефіцієнт 2.

Мінімальний страховий внесок становить 22% від мінімальної зарплати, з 1 січня це 1 562 грн. Отже, місяць стажу коштує 3 134 грн, рік – 37 488 грн, два – 74 976 грн, три – 112 824 грн.

Соціальні виплати на дитину

Допомога на дітей одиноким матерям надається в розмірі, що дорівнює різниці між прожитковим мінімумом для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців. Максимальний розмір допомоги у 2024 році становитиме:

  • на дітей віком до шести років – 2 563 грн;
  • на дітей віком від шести до вісімнадцяти років – 3 196 грн.

Тимчасова допомога надається дітям, чиї батьки ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або їхнє місце проживання (перебування) невідоме. Розмір цієї допомоги розраховується так само, як при виплатах одиноким матерям.

Розмір допомоги на дітей, над якими встановлені опіка чи піклування, також залежить від прожиткового мінімуму та змінюється з нового року. Ця допомога виплачується в розмірі 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку та 3,5 прожиткового мінімуму для дітей з інвалідністю.

З 1 січня такі виплати для дітей до шести років становитимуть 6 407,5 грн, з інвалідністю – 8 970,5 грн. Для дітей від шести до вісімнадцяти років ці суми становитимуть 7 990 грн та 11 186 грн відповідно.

Батьки новонароджених мають право одноразово отримати "Пакунок малюка", який містить найбільш необхідні речі для дитини: підгузки, пелюшки, ковдри, шкарпетки, одяг, предмети дитячої гігієни, рушник, іграшку.

Замість "бебі-бокса" з 2021 року за бажанням батьки можуть отримати грошову компенсацію. Її розмір становить не менше трьох прожиткових мінімумів для дітей віком до шести років. З 2024 року ця сума збільшиться до 7 689 грн.

Тарифи на газ та воду

До кінця опалювального сезону в Україні не змінюватимуть тарифи на газ, опалення та гарячу воду. Це у вересні підтвердив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Ціна на газ для побутових споживачів, які користуються послугами "Нафтогазу", залишатиметься на рівні 7,96 грн за куб м. Ціни на газ у решти постачальників можна подивитися тут. Вони становлять 7,7-9,9 грн за куб м.

Тарифи на воду теж не зміняться. Влітку їх хотіли підвищити в середньому на 32%, але після критики влади цього не трапилося.

"Верховний Головнокомандувач у період воєнного стану висловився проти рішення про перегляд тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, що є самодостатньою підставою для скасування прийнятого регулятором рішення.

Крім цього, прем’єр-міністр України наголосив на необхідності проведення консультацій щодо такого рішення. У зв'язку з цим пропоную скасувати постанову від 29 червня 2023 року", – пояснював тоді скасування підвищення тарифів голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.

Тариф на електроенергію

Тариф на електроенергію у 2023 році підвищили через суттєві руйнування та пошкодження енергетичної інфраструктури росіянами. Ціна за електроенергію становить 2,64 грн за кВт-год і залишиться без змін.

У листопаді низка ЗМІ й Telegram-каналів поширили інформацію про нібито підвищення тарифу на електроенергію для населення з 1 січня 2024 року, посилаючись на інтерв’ю голови НКРЕКП.

Однак у Міністерстві енергетики спростували таку заяву. У відомстві наголосили, що неправдиву інформацію про відключення світла, неготовність енергосистеми до зими або підвищення тарифів поширюють росіяни.

9 грудня НКРЕКП затвердила підвищення тарифу на послуги з передавання електроенергії НЕК "Укренерго" на 9% до 528,57 грн за МВт-год з 1 січня 2024 року. Комісія також збільшила тариф на диспетчерське управління – на 9,5% до 104,57 грн за МВт-год.

Крім того, на 74% зросте окремий пільговий тариф на передавання для підприємств "зеленої" електрометалургії – з 209,42 грн за МВт-год до 364,7 грн за МВт-год.

Призначення субсидій

За даними Міністерства соціальної політики, у 2024 році в українців збережеться можливість отримання державної допомоги у вигляді субсидій для оплати житлово-комунальних послуг. Право на це мають громадяни, чиї витрати на комунальні послуги перевищують 15% від загального доходу сім’ї за місяць. Розмір фінансової підтримки розраховується індивідуально.

У листопаді понад 1,7 млн домогосподарств отримали субсидії, середній розмір якої становив 1 410 грн.

У Мінсоцполітики наголосили, що у 2024 році не плануються зміни в системі виплати державної допомоги на оплату комунальних послуг. Подати заяву на призначення субсидії можна у Пенсійному фонді, Центрі надання адміністративних послуг або через "Дію".

Новий етап закону про ринок землі

1 січня 2024 року почнеться новий етап запровадження закону "Про ринок землі". Зокрема, ринок відкриється для юридичних осіб. Також громадяни отримають право набувати у власність до 10 тис га землі.

Ринок землі стартував 1 липня 2021 року. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи – громадяни України з обмеженням 100 га. Закон також забороняє купувати землю іноземцям.

21 грудня до Верховної Ради подали законопроєкт про відтермінування відкриття ринку землі для юросіб та підвищення розміру отримання у власність ділянок однією особою. Депутати хочуть відкласти запровадження цих норм до 1 січня 2025 року.

"Дмитро Разумков з групою (колег – ЕП) подав законопроєкт про відтермінування цього етапу (земельної реформи – ЕП) на рік", – повідомив народний депутат Ярослав Железняк. Він планує подати альтернативний проєкт з пропозицією з 2025 року збільшити ліміт продажу ділянок юридичним особам до 100 тис га.

Виплата компенсацій за пошкоджене житло

Українці, які зробили ремонт пошкодженого житла за власний кошт, зможуть претендувати на виплату компенсації. Виплати почнуть здійснювати з 1 січня 2024 року. Механізм буде таким самим, як за іншими категоріями програми "єВідновлення":

  • подання заяви через "Дію";
  • розгляд заяви комісією;
  • визначення розміру виплати.

Під час визначення розміру компенсації комісія орієнтується на акт первинного огляду пошкодженого житла та чек-лист з встановленою вартістю будматеріалів та робіт, затверджений Кабміном.

Зміна правил кредитування

З 1 січня 2024 року небанківські фінансові установи мають розкривати умови споживчого кредитування на сайтах та в рекламі. Таке рішення НБУ затвердив у жовтні, однак компаніям дали час на адаптацію.

"Для ефективного інформування споживача на переддоговірному етапі істотні характеристики послуги з надання споживчого кредиту мають розкриватися разом з іншими умовами кредиту, а не приховуватися на вебсторінках та в розділах, не пов’язаних з послугою", – пояснили в НБУ.

Така ж умова стосується попереджень споживача про можливі для нього наслідки в разі користування позикою або невиконання споживачем обов’язків згідно з договором про споживчий кредит.

У разі розміщення інформації про кредитування на чужих сайтах фінустанова має забезпечити розміщення разом з рекламою гіперпосилань на власний сайт з повним переліком умов позики.

Реклама: