Що зміниться з 1 серпня в Україні: податки, виплати для ВПО та перевірки від податкової

Що зміниться з 1 серпня в Україні: податки, виплати для ВПО та перевірки від податкової

Понеділок, 31 липня 2023, 15:35 -
Які зміни чекають на українців з 1 серпня, хто залишиться без виплат та кому збільшать податки?

Публікацію оновлено 24 жовтня

З 1 серпня на українців чекає чимало змін у податковому законодавстві. Зокрема, ФОПи повертаються до довоєнної 5-відсоткової ставки податку, а на бізнес чекають податкові перевірки.

Крім цього, категорія внутрішньо переміщених осіб перестане отримувати виплати, а для поповнення карток через термінал вводиться підтвердження за номером телефону.

Скасування податкових пільг

З 1 серпня українським підприємцям повертають ставки податків, які діяли до початку великої війни. За відповідний законопроєкт депутати проголосували 30 червня. 

Реклама:

Для фізосіб-підприємців (ФОП) третьої групи (річний дохід не перевищує 1 167 мінімальних зарплат або 7,819 млн грн) скасовується пільгова ставка оподаткування. Замість 2% від обороту їм потрібно буде сплачувати 5%, як до початку великої війни.

Повернення довоєнної ставки відбудеться автоматично. Зареєстровані під час дії пільгового періоду підприємці автоматично з 1 серпня вважатимуться платниками податків третьої групи із ставкою 5%.

Підприємці третьої групи, які у 2023 році змінили пільгові умови оподаткування, перейшовши на загальну систему (ПДФО – 18%, ЄСВ – 22%, військовий збір – 1,5%; за таких умов на них не поширюються обмеження щодо розміру доходів чи найму працівників), можуть повернутися до спрощеної системи (5%). Для цього їм слід подати заяву. Якщо підприємець зробить це до 1 вересня, то вважатиметься платником єдиного податку з 1 серпня.

З 1 серпня 2023 року повертається обов’язок ФОПів-платників єдиного податку 1 та 2 групи сплачувати ЄП. Для першої групи ФОП цей податок може становити до 10% від прожиткового мінімуму, а для другої групи - до 20% від мінімальної зарплати.

Право не сплачувати ЄП залишається в підприємців, зареєстрованих на територіях, де тривають бої, або на тимчасово окупованих територіях до завершення бойових дій на цій території або деокупації.

Скасування податкових пільг для ФОПів є вимогою меморандуму, підписаного Україною та МВФ.

Податкові перевірки

Тим же законопроєктом, що скасовує згадані податкові пільги, депутати частково скасували мораторій на проведення планових податкових перевірок. З 1 серпня податківці зможуть перевіряти бізнес, який працює в таких сферах:

  • виробництво та/або реалізація підакцизної продукції (алкоголь, тютюнові вироби);
  • організація та проведення азартних ігор;
  • фінансові, платіжні послуги.

Позапланові податкові перевірки дозволили проводити лише в окремих випадках. Найпоширеніша причина – наявність інформації про порушення.

Однак навіть у цьому випадку перевірятимуть тільки залучених до виробництва та реалізації підакцизних товарів представників грального бізнесу, провайдерів фінансових та платіжних послуг і нерезидентів з джерелом походження доходів з України. Як відомо, мораторій на проведення перевірок діє до моменту скасування воєнного стану.

Поповнення банківських карток через термінали

З 1 серпня для підтвердження операції поповнення банківських карток готівкою через термінал потрібно буде вводити номер мобільного телефону. Ця норма передбачена постановами правління НацбанкуАлгоритм дій з підтвердження поповнення картки готівкою виглядатиме так:

  • ввести в терміналі номер свого мобільного телефону;
  • отримати на цей номер одноразовий пароль (у вигляді смс або телефонного дзвінка);
  • ввести пароль, що підтверджує згоду на виконання операції;
  • отримати квитанцію.

Ця процедура стосується не всіх грошових переказів. До винятків належать оплата комунальних послуг, придбання квитків на потяг і на проїзд у міському та приміському видах транспорту, поповнення проїзних і транспортних карток, сплата податків, штрафів, адміністративних послуг, зборів та інших платежів до бюджету.

Скасування виплат для деяких ВПО

З 1 серпня внутрішньо переміщеним особам, які тривалий час перебувають за кордоном, скасують нарахування допомоги. Виплати не продовжать тим, хто перебуває в іншій країні понад місяць без обґрунтованої причини. До таких причин належать службове відрядження, стажування, лікування чи реабілітація, догляд за хворою дитиною, смерть когось з членів сім’ї. У будь-якому випадку потрібен документ, що підтверджує обґрунтованість відсутності в Україні.

Також припиняється державна підтримка внутрішньо переміщених осіб, які повернулися додому. Це ж стосується людей, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

Якщо переселенці вперше звернулися за отриманням допомоги після 1 серпня 2023 року, виплати їм призначать на пів року. Допомогу виплачуватимуть щомісяця одному з членів родини з розрахунку на кожного члена сім’ї. Наразі розмір такої виплати становить 2 тис грн, а для людей з інвалідністю та дітей – 3 тис грн.

Розширення програми "єОселя"

На початку липня уряд дозволив подавати заяви на отримання пільгових іпотечних кредитів за програмою "єОселя" всім українцям, які не мають власного житла. Раніше подати заяву на таку програму могли лише певні категорії українців: військовослужбовці, медпрацівники, педагоги та науково-педагогічні працівники. Для них діяла ставка 3%.

З 1 серпня отримати пільгові кредити за ставкою 7% зможуть також інші категорії громадян:

  • ветерани війни та члени їх сімей; учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць;
  • внутрішньо переміщені особи;
  • інші громадяни України, які не мають житла, або ті, у власності яких перебуває менше 52,5 кв м для сім’ї з однієї особи та додатково 21 кв м на кожного наступного члена родини.

У рамках програми можна придбати квартиру в будинку, що зводиться, або в новобудові, не старшій за три роки. Перший мінімальний внесок становить 20%, термін кредитування – до 20 років. Заявку можна подати через "Дію". Для цього треба вказати інформацію про себе, доходи родини, характеристики житла, яке планується придбати.

Зміни для автомобілістів

З 1 серпня в Україні військовослужбовцям дозволили використовувати в дорожньому русі транспортні засоби з правим розташуванням керма. Ця норма чинна в період дії воєнного стану та протягом 90 днів після його закінчення.

Авто з правим кермом підлягають реєстрації в Єдиному державному реєстрі транспортних засобів. Такі авто можуть надходити як гуманітарна, благодійна, міжнародна технічна допомога або на інших умовах за міждержавними угодами.

Є зміни і для майбутніх водіїв. З 3 серпня Сумська, Рівненська, Житомирська та Кіровоградська області долучаються до проєкту прозорих іспитів для отримання посвідчення водія. У цих областях у класах для складання теоретичних іспитів з’являться по чотири камери відеофіксації та запис звуку, а в автівках сервісних центрів МВС для приймання практичних іспитів збільшиться кут огляду. Усе зроблено для прибирання "сліпих зон".

Штрафи за невикористання РРО

Законопроєкт, що скасовує податкові пільги та частково мораторій на проведення планових податкових перевірок, відновлює штрафи за відсутність у підприємців реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Покарання за відсутність РРО повернуть з 1 жовтня. Однак є винятки: підприємці, які працюють на прифронтових територіях, тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій, штрафи не платитимуть.

Штрафи за відсутність РРО в підприємців запровадили 1 січня 2022 року, проте через війну цю норму скасували. Покарання за роботу без РРО у 2022 році були жорсткіші, ніж ті, які діятимуть з 1 жовтня 2023 року. У разі першого порушення доведеться сплатити 25% від суми операцій без РРО (було 100%), а при повторному порушенні – 50% (було 150%).

Реклама: