Коломойський спалює газ українців?

Коломойський спалює газ українців?

Вівторок, 5 липня 2011, 12:06 -
Сукупний видобуток "Укргазвидобування" і "Чорноморнафтогазу" становить 86% від загальних потреб населення, при цьому обидві компанії нарощують обсяги видобутку палива. Навіщо в такому разі уряд купує для населення дорогий російський газ?

Для українців газ у 2011 році може й не подорожчати, якщо уряд вмовить МВФ видати черговий транш кредиту без виконання вимоги фонду про підвищення тарифів на газ для населення.

Згідно з умовами співпраці України з МВФ в серпні 2010 року роздрібні ціни на газ для населення були збільшенні на 50% до 72,54-295,41 копійки за кубометр. Для підприємств комунальної теплоенергетики паливо подорожчало теж на 50% до 1 309,2 гривні за тисячу кубометрів.

МВФ вимагав ще одного підвищення цін на газ на 50% у квітні 2011 року, однак потім було погоджено підвищення тарифів на 10% і 20% у квітні та червні.

Меморандум між урядом і МВФ передбачає, що ціни на газ повинні підвищуватися кожні півроку, поки його вартість для всіх категорій споживачів не зрівняється з ціною на імпортне паливо.

Реклама:

Цей крок, на думку фонду, зменшить навантаження на держбюджет з урахуванням того, що, за даними компанії "Газ України", населення спалює близько 30% газу в Україні або 16,6 мільярда кубометрів. Менше блакитного палива споживає українська промисловість: за даними 2010 року - 15 мільярдів кубометрів.

Третє місце у споживчому рейтингу займають підприємства теплової енергетики. У 2010 році вони спалили 8,8 мільярда кубометрів газу - без "Київенерго", яке спожило 3 мільярди кубометрів.

Газотранспортна система України на технологічні потреби використовує 7 мільярдів кубометрів газу. Ще одна категорія споживачів - бюджетні організації. У 2010 році вони використали 0,9 мільярда кубометрів палива.

 

Загалом в 2010 році Україна спалила 57,6 мільярда кубометрів газу. При цьому вона імпортувала 36,5 мільярда кубометрів російського газу і видобула 20 мільярдів кубометрів власного.

Газ, який видобувають дочірні підприємства "Нафтогазу" - 18 мільярдів кубометрів, - закон про держбюджет зобов'язує продавати населенню. При цьому Нацкомісія регулювання електроенергетики встановлює для дочок НАК граничні ціни.

Зокрема, найбільша газовидобувна компанія "Укргазвидобування" зобов'язана продавати газ не дорожче 350 гривень за тисячу кубометрів. Проте, за словами заступника директора компанії з питань перспективного розвитку Олексія Нестеренка, дану ціну необхідно збільшити.

"Ціна повинна перебувати в межах 700 гривень за тисячу кубометрів, при збільшені видобутку на 20% - 806 гривень за тисячу кубометрів, на 40% - 864 гривні за тисячу кубометрів", - вважає менеджер "Укргазвидобування".

Інше підприємство НАК, "Чорноморнафтогаз", зобов'язане продавати своє паливо по 456 гривень за тисячу кубометрів. Його ціна відрізняється від ціни "Укргазвидобування" переважно через умови видобутку, оскільки підприємство видобуває газ на шельфі, що потребує більших витрат.

Нарешті, найбільша нафтовидобувна компанія України "Укрнафта", у якій формально контроль належить державі - 50% +1 акція, проте її контролює група "Приват" Ігоря Коломойського - 42%, - зобов'язана продавати свій газ не дорожче, ніж по 458 гривень за тисячу кубометрів. Проте вона цього не робить.

За словами аналітика ІГ "Арт Капітал" Станіслава Зеленецького, компанія може добувати 2,3-2,5 мільярда кубометрів щорічно - 12-13% від потреб населення.

"Укрнафта" відмовляється продавати газ населенню, бо тариф, за яким "Нафтогаз" купує у неї ресурс, економічно необґрунтований. Через рішення судів "Укрнафта" поставляє газ промисловим споживачам за вищими цінами", - повідомив "Економічній правді" експерт.

Зокрема, в 2011 році "Укрнафта" почала продавати газ виробникам азотних добрив - "Дніпроазоту" та черкаському "Азоту". Як відомо, "Укрнафта" орендує майновий комплекс "Дніпроазоту", який контролює Коломойський. Черкаський "Азот" належить газовому бізнесмену Дмитру Фірташу.

Право продавати газ промисловості "Укрнафта" обґрунтовує судовими рішеннями, які, зокрема, скасовують постанови НКРЕ про затвердження для компанії ціни реалізації власного газу "Нафтогазові" для подальшого задоволення потреб населення. Компанія реалізовує газ через посередника - компанію "Енергоальянс".

З одного боку, ці виробники добрив отримують непогану рентабельність, купуючи дешевий газ замість російського у "Нафтогазу" по 3 тисячі гривень за тисячу кубометрів.

З іншого боку, "Укрнафта" накопичила в ПСГ близько 7 мільярдів кубометрів газу. Якщо його продати "Нафтогазу" по 458 гривень за тисячу кубометрів, то НАК витратила б лише 3,2 мільярда гривень замість 19,5 мільярда гривень, які довелося б сплатити за накопичені у сховищах 7 мільярдів кубометрів російського газу за ціною третього кварталу 2011 року - 350 доларів за тисячу кубометрів.

Менеджменту "Укрнафти" доведеться нелегко, з одного боку виконувати завдання Міненерговугілля та "Нафтогазу" зекономити на закупівлі російського газу, замість того, щоб в черговий раз кредитувати НАК через держбанки, а з іншого - забезпечувати інтереси приватних акціонерів.

У компанії стверджують, що випереджають заплановані обсяги закупки, але все ще розраховують частково отримати газ вітчизняного видобутку.

За даними Зеленецького, сукупний видобуток "Укргазвидобування" і "Чорноморнафтогазу" становить близько 86% від загальних потреб населення, при цьому обидві компанії продовжують нарощувати обсяги видобутку палива.

"Чорноморнафтогаз" за рахунок розробки чорноморського шельфу до 2015 року планує збільшити видобуток удвічі до 2 мільярдів кубометрів на рік. "Укргазвидобування" теж обіцяє нарощувати об'єми видобутку.

"За умови підвищення тарифу для "Укрнафти" державні видобувники здатні забезпечити населення газом за нижчими цінами, ніж коштує російський газ", - підкреслив експерт.

У свою чергу приватні газовидобувні компанії, які загалом видобувають близько 2 мільярдів кубометрів газу, продають його промисловому сектору за ринковими цінами, оскільки не зобов'язані продавати газ НАКу для потреб населення.

Ще одним споживачем українського газу стане Польща. Недавно Верховна рада дозволила експорт палива вітчизняного видобутку для виконання зобов'язань за існуючими контрактами.

Україна не має права здійснювати реекспорт російського газу, а інших джерел постачання імпортного газу не має, при цьому газ власного видобутку повинен використовуватися для потреб населення. Проте, як запевняють в уряді, "Нафтогазу" необхідно виконувати договір з польською держкомпанією PGNiG.

В Міненерговугілля прогнозують, що обсяг експорту може становити 200 мільйонів кубометрів.

У проекті закону сказано, що дозволяється експортувати газ "в обсязі, визначеному прогнозним річним балансом надходження та розподілу палива в Україні". Крім того, не вказується ціна та сторона, яка буде купувати паливо.

Відтак, якщо "Нафтогазу" не вдасться переконати вітчизняних виробників продавати газ населення, не виключено що НАКу доведеться докуповувати в "Газпрому" паливо по 350-400 доларів за тисячу кубометрів - прогнозними цінами третього-четвертого кварталів.

Реклама: