Про проект Закону України "Про ріелторську діяльність"

Про проект Закону України "Про ріелторську діяльність"

Середа, 3 жовтня 2007, 21:30 -
Стаття публікується в рамках інформаційного партнерства з всеукраїнським Інтернет-форумом з обговорення законопроекту про ріелторську діяльність. "ЕП" підтримує будь-які ініціативи з підвищення цивілізованості ринку нерухомості, як, втім, і будь-яких інши
Нова редакція проекту Закону України "Про ріелторську діяльність" була підготовлена з консультаційною участю Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України. У квітні 2007 р. законопроект був внесений на розгляд у Комітет з питань економічної політики Верховної Ради України народним депутатом України 5 скликання Ігорем Прасоловим.

У червні 2007 р. законопроект був винесений на розгляд парламентом у сесійній залі. Результатом його обговорення стало голосування, при якому для ухвалення рішення про проходження законопроекту в першому читанні не вистачило шести голосів депутатів. На думку аналітиків, причина неприйняття запропонованої редакції майбутнього закону - сугубо технічна.

Зміст законопроекту розділений на 6 розділів, основні з яких – "Суб'єкти ріелторської діяльності, їхні права, обов'язки і відповідальність", "Ріелторська діяльність", "Порядок здійснення ріелторської діяльності", "Ріелторська Палата України. Регулювання ріелторської діяльності".

Пропоновані правові норми відбиті в 30 статтях. Ними охоплені найбільш важливі аспекти, що стосуються учасників ринку, їхніх взаємин, а також питань регулювання ринку.

До і після презентації законопроекту, що відбулася напередодні розгляду його Верховною Радою, навколо прийняття Закону про ріелторську діяльність точаться дискусії. Головним їхнім лейтмотивом стало питання - чи допоможе такий закон захистити права споживача, підняти рівень якості ріелторських послуг, забезпечити ріелторське середовище нормами, що дають право працювати на ринку тільки професіоналам? Із цього приводу висловлюються не тільки діючі ріелтори, але й народні депутати 5 скликання (О.Кучеренко, К.Ляпіна - Київський портал нерухомості "Domik.net"), аналітики дослідницьких центрів, юристи, нотаріуси, журналісти, споживачі ріелторських послуг.

Реклама:

Автори законопроекту висловлюються за продовження й розширення такої дискусії, вбачаючи в ній можливість почути думки, зауваження, погляди громадськості, які допоможуть удосконалити законопроект. Вони вбачають необхідність знову пропонувати його до розгляду українськими законодавцями.

Із цією же метою Асоціація фахівців з нерухомості (ріелторов) України ухвалила рішення щодо проведення всеукраїнського Інтернет-форуму з обговорення проекту Закону України "Про ріелторську діяльність", запланованого на 15-22 жовтня на веб-сторінці форуму forum.asnu.net.

У зв’язку із цим "Domik.net", а також інші інформаційні партнери Інтернет-форуму, включаючи друковані ЗМІ, Інтернет-видання, і партнери із числа професійних ріелторських компаній на своїх порталах опублікують серію статей, що висвітлюють основні положення законопроекту. Статті будуть опубліковані 3, 5, 8, 10 і 12 жовтня 2007 р.

Генеральними інформаційними партнерами Інтернет-форуму виступили Київський портал нерухомості "Domik.net" і Агентство ділової інформації "ЛІГА.net", а інформаційно-правовим партнером - Всеукраїнська мережа "ЛІГА:ЗАКОН".

Реклама: