Що регіонали робитимуть з "Ощадбанком"

Що регіонали робитимуть з "Ощадбанком"

Середа, 21 березня 2007, 17:48 -
Захоплення "Ощадбанку" змусило нервувати його вкладників. Як вже писала "ЕП", регіонали спромоглися буквально за два дні встановити контроль над обома держбанками – "Ощадбанком" та "Укрексімбанком". Якщо останній більше зайнятий обслуговуванням юридичних
Захоплення "Ощадбанку" змусило нервувати його вкладників. Як вже писала "ЕП", регіонали спромоглися буквально за два дні встановити контроль над обома держбанками – "Ощадбанком" та "Укрексімбанком". Якщо останній більше зайнятий обслуговуванням юридичних осіб, то ощадний банк – місце зберігання депозитів простих українців, і його доля не може не хвилювати. Втім, перспективи наразі оптимістичні.

Новопризначений голова правління "Ощадбанку" Анатолій Гулей та голова наглядряди Данило Волинець безперешкодно приступили до виконання своїх обов'язків ще до судового рішення на їхню користь. У цих ротаціях немає навіть натяку на об'єктивність – "клюєвський" "Актив-банк", у якому вони працювали раніше, ніколи не вважався пристановищем видатних менеджерів банківської справи.

Та й сама фінустанова не блищала на вітчизняному фінансовому ринку: у рейтингу Нацбанку на 1 січня 2007 р. "Актив-банк" займав лише 38 позицію – активи банку досягли за минулий рік 1,6 млрд. грн., а його прибуток – 21 млн. грн.

Не дивлячись на вельми скромні результати своєї роботи в "Актив-банку", новопризначені керівники "Ощадбанку" пообіцяли вивести держбанк у трійку найсильніших на ринку. Почнуть із розробки нової стратегії фінустанови (не дивлячись на те, що попередню так і не було реалізовано). Після чого підуть просити грошей у хазяїв.

"Поки я не бачив жодного документа, що доводив би, що є порозуміння між менеджментом банку та його власником. У нас є взаєморозуміння з Міністерством фінансів і, як тільки ця програма розвитку банку буде узгоджена з ними, у нас, фактично, буде вирішене питання про докапіталізацію. На сьогоднішній день це найслабше місце "Ощадбанку"", – заявив вчора Анатолій Гулей.

Реклама:

Щоправда, сьогодні складно уявити, звідки чиновники збираються вишукувати додаткові кошти на фінансування держбанку.

За підрахунками спеціалістів, для різкого старту в "Ощадбанк" сьогодні необхідно "влити" не менше 1 млрд. грн.. Сьогодні уставний капітал банку складає 722 млн. грн., у банків же, що входять до трійки найбільших – 1,8-2,1 млрд. грн.. Далеко до конкурентів "Ощадбанку" і за таким показником як загальні активи – якщо у нього вони на 1 січня складали лише 11,6 млрд. грн., то у "Приватбанку", "Райффайзенбанку Аваль" та "Укрсиббанку" – 22,3-33,8 млрд. грн..

У випадку збільшення капіталу держбанку, фінансисти сьогодні припускають активний розвиток кредитування. Наразі через нестачу коштів він вимушений обслуговувати великі проекти у співдружності з колегами (переважно "Укрексімбанком", з яким на цей рахунок підписано генеральну угоду) і втрачати частину прибутку.

Тим більше, що можливості для цього вчора уже почали створюватися – "Ощадбанк" рік тому став уповноваженим банком з обслуговування енергосектору і вже почав активно кредитувати його проекти. Передбачається, що призначення "регіоналів" у керівництво держбанку дозволить йому нарешті домовитися і налагодити роботу з "Укрпоштою" – напевно, допоможе протекція Кабміну, який володіє поштовим підприємством.

Це не вдалося попередньому керівництву "Ощадбанку", яке намагалося налагодити надання своїх послуг (в тому числі і кредитування населення) у відділеннях "Укрпошти", але так і не змогло цього домогтися. Минулого року там почав працювати "Дельта Банк", який, не маючи "родинних зв'язків" з листоношами, зміг домовитися про партнерські стосунки. Крім того, з ініціативи уряду "Ощадбанку" можуть перепасти права з обслуговування ряду інших державних проектів.

Реклама: