УАІБ: без доопрацювання законопроект «Про фонди банківського управління» може мати негативні соціальні наслідки та порушує конкурентні умови ведення бізнесу

П'ятниця, 23 вересня 2011 —
Українська асоціація інвестиційного бізнесу підготувала зауваження до законопроекту «Про фонди банківського управління» (реєстраційний №9093 від 2.09.2011 р.) та направила їх на адресу Голови Комітету з питань фінансів та банківської діяльності, податкової та митної політики з пропозицією залучити до його обговорення ширше коло експертів та громадськість.
Перш за все УАІБ звертає увагу парламентарів на те, що цей законопроект фактично звільняє діяльність банків зі створення і управління фондів банківського управління (ФБУ) від державного нагляду та контролю: не передбачена їхня державна реєстрація, єдина методика розрахунку вартості чистих активів, тощо. Згідно з положеннями законопроекту «банк – управитель ФБУ» здійснює управління ФБУ на підставі самостійно розроблених правил, положень, інструкцій, методик та інших внутрішніх документів, які не підлягають додатковому погодженню та реєстрації в будь-яких державних органах. Все це створює підгрунтя для зловживань у таких соціальних сферах як пенсійне забезпечення, освіта дітей та будівництво житла. На думку експертів УАІБ, законопроект не створює механізмів захисту громадян від зловживань з боку недобросовісних банків. Неврегульованим є також питання контролю за збереженням та належним використанням активів фондів, відповідальності ФБУ та його посадових осіб, тощо. У листі також наголошується, що діяльність таких суб’єктів, як НПФ, АНПФ, КУА, ФОН, ФФС та ін. повністю врегульована чинним законодавством у сфері недержавного пенсійного забезпечення та фінансування будівництва житла. В той час як прийняття законопроекту «Про фонди банківського управління» у запропонованому вигляді надасть невиправдані конкурентні переваги банкам, що проводитимуть діяльність в вищеозначених галузях, але фактично не будуть регулюватися державою, що суперечить вимогам антимонопольного законодавства. Крім того, законопроект містить значну кількість статей неврегульованих між собою та з чинним законодавством. Якщо цей законопроект має бути прийнятий на заміну Закону України «Про проведення експерименту у житловому будівництві на базі холдингової кампанії «Київміськбуд», то, на думку експертів Асоціації, було б доцільним детально проаналізувати результати експерименту і, враховуючи проведений аналіз, відповідним чином змінити законопроект, зазначається у листі.
Реклама: