Провідні Банкіри вважають, що сектор успішно пережив найважчий період кризи

Середа, 18 листопада 2009 —
Протягом 17-18 листопада у Києві відбувається Український Банківський Форум Інституту Адама Сміта. Кожного року приблизно 350 керівників провідних фінансових інституцій більш ніж з 20 країн світу, збираються разом щоб поділитись досвідом, обговорити спільні виклики та виробити свіжі ідеї. Подія перетворилась на щорічне місце зустрічі для українських банкірів та їх колег з-за кордону, а також голів державних регуляторних органів.
Пан Хорхе Зукоскі, Президент Американської Торгівельної Палати був запрошений як модератор на секцію «Стратегії розвитку банків – порядок денний Вашого банку до 2011», яка проводилась у перший день Форуму. У дискусії взяли участь пан Сильвіо Педрацці, Голова Наглядової Ради, Pravex-Bank; пан Олександр Гришко, Заступник Голови Правління, Ощадбанк; пан Борис Тимонькін, Голова Правління, АКБ «Укрсоцбанк»; пан Віталій Масюра, Заступник Голови Правління, Дельта Банк; пан Сергій Маглуй, Директор, Areon Consulting.
Відкриваючи сесію, пан Зукоскі зазначив, що «банківський сектор України успішно пройшов через кризу. Про це свідчить зокрема той факт, що жоден системний банк не збанкрутував. Бурхливий 2009 рік став можливістю для сектору очиститись від зайвих спекуляцій та усвідомити важливість збалансованого ризик-менеджменту, якості портфоліо. Тому я вважаю кризу перш за все можливістю для банківського сектору стати більш професійним та збалансованим». Головний висновок учасників цієї сесії - банківська система пережила 2009, який був роком виживання, а 2010 буде вже роком стабілізації. Пан Борис Тимонькін, АКБ «Укрсоцбанк», коментуючи загальну ситуацію у банківському секторі, зазначив, що наступний рік буде позначений відновленням кредитування. Перш за все, кредити стануть доступними для міжнародник компаній, потім для великого бізнесу, і вже потім – для середнього і, можливо, малого. Щодо кредитування фізичних осіб, пан Тимонькін сподівається, що банки не повернуться до передкризової практики масової видачі кредитів. Він вважає, що умови кредитування фізичних осіб у 2010 будуть дуже жорсткими (50% перший внесок, легальний дохід і т.п.), а більш ліберальні умови кредитування будуть доступні на початку 2013 року. Коментуючи це питання, пан Сильвіо Педрацці, Pravex-Bank зазначив, що головний бізнес банку – це кредитування. Великі банки, включаючи Pravex, маючи надлишкову валютну ліквідність, готові розпочати кредитування реального сектору економіки, але при існуючої законодавчій базі це неможливо. Тому першочерговим завданням Національного банку має бути створення належних умов для відновлення кредитування. Крім того, учасники обговорили головні інструменти, які допомогли банкам подолати кризу. Коментуючи це питання, пан Віталій Масюра, Дельта банк назвав наступні інструменти, що використовувались його банком: оновлена система ризик-менеджменту (включаючи проведення стрес тестів); зменшення припустимого кредитного ризику позичальника; розвиток бази лояльних клієнтів; відмова від роботи з клієнтами з ризикових секторів економіки. До цього переліку пан Сільвіо Педрацці, Pravex-Bank додав, що універсальні банки є більш стійкими до кризи та підкреслив необхідність наявності розвиненої культури відбору та моніторингу ризиків, збалансованих стримувань та противаг в управлінській системі та оптимізованої організаційної структури. Пан Борис Тимонькін, АКБ "Укрсоцбанк" зазначив, що криза показала наскільки важливою є якість кредитного портфелю та актуалізувала питання створення єдиної бази кредитних історій
Реклама: