Банкрутство Укрпромбанку і Надра Банку не вигідне державі?

П'ятниця, 19 червня 2009, 14:16

Два найбільші системні банки - Укрпромбанк та банк "Надра" - найближчим часом не підлягають державній рекапіталізації.

Однак допустити їх банкрутство не можна, адже сукупний обсяг депозитів фізосіб тільки в цих банках становить близько 15 млрд. гривень.

Таку думку висловив директор департаменту НБУ реорганізації та ліквідації банків, тимчасовий адміністратор Укрпромбанку Костянтин Раєвський у програмі "UBC: Капитал", повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Теоретично ліквідація "Надра" і"Укрпрома" можлива. Але необхідно мати на увазі, що держава має подбати про кредиторів цих банків, перш за все про вкладників - фізичних осіб. Незважаючи на те, що Фонд гарантування вкладів гарантує до 150 тис. гривень, все ж таки залишаються ті вклади, які понад цієї суми ", - відзначив Раєвський.

Реклама:

На сьогоднішній день ресурси Фонду гарантування вкладів становлять близько 5 млрд. гривень.

За словами Раєвського, тільки в "Укрпромбанку" вклади фізичних осіб складають близько 7 млрд. гривень, з яких 5,5 млрд. підлягають компенсації Фондом.

Теоретично цю суму Фонд може позичити у держави.

"Складається ситуація, коли за рахунок своїх коштів держава може відновити діяльність працюючого системного банку і зберегти довіру населення, ніж виділяти ці ж гроші на Фонд і ліквідувати банк з подальшими непередбаченими наслідками", - заявив чиновник.

Як повідомлялося, у червні Кабінет міністрів ухвалив остаточне рішення щодо рекапіталізації перших трьох банків, а також затвердив суми, які держава увіллється у кожен банк.

Разом з тим, виконуючий обов'язки Міністра фінансів Ігор Уманський не виключає прийняття рішення щодо рекапіталізації Надра Банку і Укрпромбанку до кінця місяця.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: