Румунія попросила Єврокомісію розібратися з Україною щодо каналу Бистре

Середа, 16 травня 2007, 09:25
Голова румунського зовнішньополітичного відомства Адріан Чорояну звернувся до Європейської комісії за підтримкою у розв'язанні проблеми з каналом Бистре. Про це він заявив у Брюсселі на засіданні Ради із загальних питань та зовнішніх відносин, до якої входять міністри закордонних справ країн Євросоюзу. За словами Чорояну, члени Ради пообіцяли підняти питання про канал Бистре під час двосторонніх переговорів між ЄС та Україною, передає румунський сайт "Дев'ять годин".

Чорояну наголосив, що у Румунії не хочуть, аби щодо України були вжиті певні заходи. Там сподіваються, що українська сторона зрозуміє важливість питання з огляду на проблематику захисту навколишнього середовища та особливо з точки зору виконання зобов'язань, взятих на себе з підписанням міжнародних конвенцій.

Водночас румунський дипломат вважає, що проблема каналу Бистре перестала бути двосторонньою проблемою між Румунією та Україною, а перейшла у площину стосунків України з ЄС, членом якого є Румунія. Чорояну нагадав, що дельту Дунаю включено до програми захисту навколишнього середовища ЄС, і саме тому він просить ЄС про підтримку.

Нагадаємо, що минулого тижня у Єврокомісії стверджували, що ще не отримали жодного офіційного запиту від Румунії з цього приводу.

В рамках засідання Ради із загальних питань та зовнішніх відносин міністри зовнішніх справ країн ЄС також обговорювали питання співробітництва у чорноморському регіоні і підтримали ініціативу Єврокомісії щодо розвитку цього співробітництва.

Реклама:

Чорояну відзначив, що Румунія повністю підтримує цей проект, беручи до уваги "важливість регіону з точки зору енергетичної безпеки, Європейської політики сусідства, а також стосунків між ЄС та Росією".

Нинішні стосунки між ЄС та Росією західні експерти вважають доволі напруженими. На їхню думку, це стало причиною упереджених настроїв європейських чиновників напередодні російсько-європейського саміту, що пройде у Самарі в четвер та п'ятницю.

Напередодні саміту на засіданні Ради міністри закордонних справ ЄС спробували погодити свою позицію на майбутніх переговорах та дещо розрядити обстановку, беручи до уваги, що деякі балтійські країни виступили з проханням відкласти саміт.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Волтер Штайнмаєр підтвердив, що саміт таки відбудеться, і він уже відбуває до Москви для підготовки переговорів. На думку Чорояну, цей саміт є "дуже непростим", оскільки він є "дуже важливим для винайдення спільної європейської позиції у стосунках з Росією".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!