Бум експорту електромобілів з Китаю сприяє зростанню попиту на кораблі для перевезення авто 

Середа, 10 квітня 2024, 09:55 -

Китайські автовиробники та вантажовідправники замовляють рекордну кількість суден для перевезення автомобілів, щоб підтримати бум експорту електромобілів, що веде Китай до створення четвертого за величиною флоту у світі до 2028 року.

Про це пише Reuters. 

Згідно з даними консалтингової компанії з питань судноплавства Veson Nautical, Китай наразі має восьмий за величиною флот у світі з 33 кораблями-автовозами. Японія є найбільшою у світі з 283 кораблями, за нею йдуть Норвегія (102 кораблі), Південна Корея (72) і острів Мен (61).

Водночас китайські компанії мають 47 замовлень, що становить чверть усіх замовлень у світі. Серед покупців – SAIC Motor, Chery Automobile і електрогігант BYD, а також такі вантажовідправники, як COSCO і China Merchants від імені китайських автовиробників.

Реклама:

"Після того, як цю армаду буде доставлено до Китаю, контрольований Китаєм автопарк підскочить з нинішніх 2,4% до 8,7%. Ми очікуємо, що нові торговельні маршрути будуть створені майже виключно для китайських OEM (автовиробників)", – сказав аналітик Veson Андреа де Лука.

"Завдяки жорсткій конкуренції, економним споживачам і млявій економіці автовиробники прискорили експансію на ринки, де їхні транспортні засоби мають вищі ціни, ніж удома. Минулого року Китай обігнав Японію як найбільшого експортера автомобілів", – пише Reuters.

Лише BYD у 2023 році експортувала понад 240 тис автомобілів, що становить близько 8% її світових продажів, і планує експортувати до 400 тис авто цього року.

Реклама:

Іноземні аналоги, такі як Tesla і Volkswagen, також розширили виробництво в Китаї для експорту, щоб скористатися перевагами рентабельного ланцюга постачання країни.

Зростання вартості доставки та підтримка місцевої влади переконали автовиробників купувати кораблі самостійно. 

Згідно з даними консалтингової компанії Clarkson, до кінця 2023 року щоденна ставка фрахтування перевізника на 6 500 транспортних засобів досягла 115 тис дол, що в сім разів перевищує середній показник 2019 року.

Водночас зростання експорту спонукало США та ЄС звинуватити Китай у спробі впоратися з надлишковими промисловими потужностями, наповнивши свої ринки недорогими продуктами.

Нагадаємо: 

Імпортні автомобілі накопичуються в європейських портах, перетворюючи їх на "автостоянки", оскільки автовиробники і дистриб'ютори борються з уповільненням продажів і логістичними проблемами, в тому числі з нестачею водіїв вантажівок.

Зазначається, що китайські виробники електромобілів, які не мають мереж збуту або подальшого транспортування, є основними причинами простою.

Реклама: