Україна може отримувати мільярди гривень від експорту електроенергії до Європи

Середа, 6 березня 2024, 16:20 -
 
GettyImages

Експорт електроенергії до Європи може стати важливою статтею отримання прибутку для України. Потенціал торгівлі електроенергією між Україною та Європою вимірюється мільярдами гривень.

Про це заявив голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький в ефірі телемарафону.

"Потенціал торгівлі електроенергією між Україною та Європою, потенціал нашої експортної виручки, вимірюється в мільярдах гривень. І якщо ми будемо продовжувати експортувати в таких обсягах, як ми це робимо на сьогоднішній день, то це буде суттєвою статтею нашого українського експорту до Європи", - сказав керівник "Укренерго".

Кудрицький зазначив, що Україна вже має досвід експорту електроенергії до Європи. Після відкриття експорту у 2022 році "Укренерго" заробило для держави декілька мільярдів гривень.

Реклама:

Зараз "Укренерго" продовжує працювати з європейськими колегами над збільшенням обсягів експорту української електроенергії. Оператор енергосистеми робить це як повноправний член співдружності європейських операторів систем передачі електроенергії ENTSO-E.

Нагадаємо:

Напередодні, Україна експортувала рекордну кількість електроенергії - 13,39 ГВт-год - до п'яти країн Європи: Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії та Молдови. 

Реклама:

Європейське енергооб’єднання ENTSO-E вирішило з 1 березня збільшити максимальний ліміт експорту української електроенергії з України та Молдови в країни ЄС до 550 МВт на годину.

Читайте також:  Найгірше вже позаду? Як енергетика пережила другу зиму під атаками росіян

Реклама: