Розкрадання державної електроенергії під час війни: НАБУ та САП завершили справу

Вівторок, 26 березня 2024, 16:21 -

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування щодо розкрадання державної електроенергії НЕК "Укренерго" на понад 716 мільйонів гривень.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Слідство встановило, що у березні 2022 року ТОВ "Юнайтед Енерджі", на той час один з найбільших в Україні трейдерів, закупило в "Укренерго" електроенергію на понад 716 млн грн. 

"Попри наявну заборгованість товариства перед держкомпанією, керівник відповідного департаменту "Укренерго" не зупинив продаж. При цьому гарантом оплати виступив один із комерційних банків, а рішення про видачу гарантії голова правління прийняла одноосібно і з порушенням процедури", - зазначають детективи.

Реклама:

Далі електроенергію продали реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивели на рахунки закордонної компанії, підконтрольної організатору схеми, який також є бізнес-партнером учасника справи НАБУ і САП про розкрадання коштів "ПриватБанку". Йдеться про партнера олігарха Ігоря Коломойського - Михайла Кіпермана.

Гроші за поставлену електроенергію "Укренерго" так і не одержало, а також коли ж звернулось до банка-гаранта з вимогою про погашення заборгованості, отримало відмову.

Завдяки своєчасним діям НАБУ і САП на кошти у сумі понад 700 млн грн на рахунках залучених до схеми компаній наклали арешт. А також у порядку міжнародного співробітництва заблокували кошти на рахунках підконтрольної організатору схеми компанії за кордоном. 

Реклама:

Нагадуємо:

У лютому Вищий антикорупційний суд обрав запобіжні заходи двом учасникам схеми з крадіжки державної електроенергії, яка завдала "Укренерго" 716 млн грн збитків.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосили в розшук трьох учасників схеми заволодіння електрикою НЕК "Укренерго".

Реклама: