Регулятор оштрафував lifecell на понад 10 мільйонів за неготовність мереж до блекауту

Середа, 13 березня 2024, 19:15 -

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку оштрафувала мобільний оператор "Лайфселл" на 10,45 мільйона гривень за невиконання вимог щодо блекаутів.

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

З січня 2023 року НКЕК розпочала перевірки операторів щодо виконання вимог розпоряджень "Про забезпечення електронними комунікаційними послугами в умовах воєнного стану" у низці областей України.

Для перевірки стану готовності забезпечити надання електронних комунікаційних послуг на об'єктах, визначених регулятором, з урахуванням можливої відсутності електроживлення на таких об'єктах щонайменше протягом трьох діб, було проведено 22 позапланові перевірки постачальників послуг мобільного зв’язку:

Реклама:
  • ПрАТ "ВФ Україна" ("Водафон") - у Київській, Львівській, Одеській, Дніпропетровській, Житомирській, Івано-Франківській та Миколаївській областях;
  • ПрАТ "Київстар" - у Київській, Львівській, Одеській, Вінницькій, Харківській та Хмельницькій областях;
  • ТОВ "Лайфселл" - у Київській, Львівській, Одеській, Рівненській, Чернігівській, Сумській та Полтавській областях.

В ході проведення цих заходів нагляду були виявлені порушення у всіх трьох операторів мобільного зв’язку. 

Проте в ході позапланових перевірок у грудні 2023 було виявлено, що порушення не усунув мобільний оператор "Лайфселл".

Реклама:

Враховуючи це НКЕК прийняла рішення стягнути з ТОВ "Лайфселл" штраф у розмірі 0,1% доходу, отриманого за надання відповідних електронних комунікаційних послуг за 2023 рік, що становить 10 млн 450 тис 511,70 грн.

Доповнено. Мобільний оператор lifecell не погоджується з рішенням регулятора щодо накладення штрафу у розмірі 10,4 млн грн. Компанія планує звертатися до суду щодо оскарження відповідного рішення.  

"Штраф накладено після проведення повторної перевірки та повного підтвердження НКЕК виконання компанією всіх вимог законодавства щодо генераторів та покриття у Рівненській області. Накладання штрафу після виконання lifecell всіх вимог НКЕК, що підтверджується Актом перевірки від 23.02.2024 року, виглядає нелогічно", – відповіли ЕП в lifecell.

Нагадуємо:

Раніше повідомлялось, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій (НКЕК) може оштрафувати мобільного оператора "lifecell" за неповну готовність мереж у Рівненській області до 3-добового блекауту.

Реклама: