У Мінфіні США закликали знайти спосіб передати Україні російські заморожені активи

Вівторок, 27 лютого 2024, 16:25 -

Міністр фінансів США Джанет Єллен закликала найбільші розвинені країни світу знайти спосіб передати Україні заморожені російські активи.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

"Існують сильні міжнародно-правові, економічні та моральні підстави для кроку вперед", - сказала Єллен.

Європейський Союз, країни G-7 та Австралія заморозили близько 282 мільярди доларів російських активів у вигляді цінних паперів та готівки, причому понад дві третини цих коштів сконцентровано в ЄС. Усі сторони погоджуються, що ці кошти мають залишатися недоступними для Росії, якщо вона не погодиться допомогти у відновленні України, але вони розходяться в думках щодо законності їх конфіскації, пише агентство.

Реклама:

"Розблокування активів для допомоги Україні стало б рішучою відповіддю на безпрецедентну загрозу глобальній стабільності з боку Росії. Це дало б зрозуміти, що Росія не може перемогти й стимулювало б її сісти за стіл переговорів про справедливий мир з Україною", - сказала Єллен. 

Єллен заявила, що окрім простого арешту активів, інші ідеї включають використання їх як заставу для запозичень на світових ринках.

Нагадаємо: 

Реклама:

Група експертів-юристів заявила, що конфіскація заморожених активів Центробанку РФ не суперечить міжнародному праву з огляду на масштаби вторгнення Росії в Україну.

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що у 2024 році Україна має плани отримати доступ до доходів від заморожених російських активів.

Росія дасть "симетричну" відповідь на будь-які дії США та їхніх союзників, спрямовані на заморожені її активів за кордоном.

Реклама: