В "Укренерго" розповіли, як вдалось уникнути відключень електроенергії цієї зими

Вівторок, 16 січня 2024, 16:17 -

Цю зиму Україні вдалось пройти без відключень електроенергії завдяки співпадінню багатьох факторів, серед яких зниження споживання через тривоги, достатня генерація тощо.

Про це розповів головний диспетчер НЕК "Укренерго" Віталій Зайченко в інтерв’ю ЕП.

За його словами, економіка відновлюється, а це означає зростання споживання з боку промисловості та населення. 11 січня в Україні був був черговий рекорд споживання з початку війни, але цей рекордний рівень нам вдалося покрити завдяки трьом чинникам.

"Перше – була відновлена достатня частина генерації. Усе, що можна було увімкнути, ми увімкнули. Друге – через теплий грудень є велика проточність води по Дніпру і Десні. Учора був максимальний за всю історію для зими виробіток електроенергії на ГЕС. Третє – негода, через яку вчора було вимкнено понад тисячу населених пунктів, це понад 600 мегават. Якби не відключення, весь дефіцит ми могли б не покрити", - розповів Зайченко.

Реклама:

Також диспетчер "Укренерго" окремо відзначив, що також балансувати енергосистему "допомагають" ранкові тривоги. Під час тривог споживання падає – приблизно на 300 мегават.

За його словами, фактично Україна була на краю до введення обмежень споживання. 

"Бог з погодою допоміг, "Укргідроенерго" більше виробило, ракетна небезпека знизила споживання, через негоду знеструмлені населені пункти. Це недобре для споживачів, але "плюс" для балансування системи.

Реклама:

Треба розуміти, що імпорт у такі холодні періоди заходить не дуже, тому що ціни в Євросоюзі вищі і кон’юнктурно імпорту немає. Аварійну допомогу в такі холодні періоди зазвичай теж дуже важко отримати, тому що наші сусіди самі працюють на межі можливостей. Тому так тоненько-тоненько пройшли", - пояснив Зайченко.

Більше читайте в інтерв’ю ЕП: "Обстріли енергосистеми точно будуть, росіяни готуються". Інтерв'ю з головним диспетчером "Укренерго"

Реклама: